Ukrainā nogalināto Zambijas pilsoni karam savervēja "Vagner" (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainā bojā gājušo Zambijas pilsoni Lemehani Natanu Nirendu karam Krievijas pusē savervējusi Krievijas privātā militārā kompānija “Vagner”, vēsta Krievijas medijs “Meduza”.

To, ka Nirendu kolonijā Krievijā savervēja “Vagner”, apstiprinājis “Vagner” dibinātājs, Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pietuvinātais oligarhs Jevgeņijs Prigožins.

Šomēnes atklātībā nonāca informācija, ka karā Ukrainā gājis bojā Zambijas pilsonis, kurš iepriekš atradies kolonijā Maskavā.

Kā paziņoja Zambijas Ārlietu ministrijas rīcībā esošā informācija, 23 gadus vecais Nirenda Ukrainā gāja bojā 22.septembrī. Nirenda iepriekš studēja Maskavas Inženierfizikas institūtā. 2020.gada aprīlī Nirendam Krievijā tika piespriests 9,5 gadu cietumsods. Viņš notiesāts par notiesāts par narkotiku apriti.

Zambijas valdība iepriekš pieprasīja Krievijai nekavējoties sniegt visu informāciju par apstākļiem, kādos Zambijas pilsonis, kurš izcieta sodu cietumā Maskavā, varēja nokļūt karā Ukrainā un tur zaudēt dzīvību.

Nirendas tuvinieki iepriekš bija izeikuši pieņēmumu, ka cietumā viņu varējuši savervēt “Vagner” pārstāvji.

Tagad Prigožins ar sava uzņēmuma “Konkord” starpniecību šo informāciju apstiprinājis. Prigožina paziņojumā apgalvots, ka Nirenda devies karot uz Ukrainu, jo Krievija daudz esot palīdzējusi Āfrikai, tāpēc tagad viņš vēlējies palīdzēt Krievijai.

Privātā militārā kompānija “Vagner” Krievijas kolonijās ieslodzītos karam Ukrainā vervē jau kopš vasaras. Ieslodzītajiem par dalību militārajā operācijā tiek solīta amnestija un materiāls atalgojums.

Novembra sākumā Krievijas diktators Vladimirs Putins parakstīja likumu, kas ļauj armijā iesaukt cilvēkus, kuriem nav atcelta vai dzēsta sodāmība par smagiem noziegumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu