Vēl viens krievu miljardieris atteicies no Krievijas pilsonības (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Miljardieris Vasīlijs Aņisimovs atteicies no Krievijas pilsonības un pilnībā pārcēlies uz Šveici, vēsta “Forbes”, atsaucoties uz dokumentiem, kurus biznesmenis iesniedzis Lielbritānijas reģistrācijas palātā.

Nekustamo īpašumu attīstīšanas kompānijas “Coalco” īpašnieks, kura aktīvu vērtība ir 1,6 miljardi dolāru, saņēmis Horvātijas pilsonību. Par to viņš ziņoja Lielbritānijas varasiestādēm jau 28. septembrī, jo šajā valstī darbojas viņa uzņēmums “Degelov UK”. Šīs kompānijas otrs īpašnieks ir kazahu biznesmeņa Jakova Kļebanova dēls.

“Degelov” pieder 40% no Kazahstānas pilsētas Stepnogorskas kombināta, kurā iegūst urānu un molibdēnu. Uzņēmums pārvalda molibdēna, vara un urāna rūdas divos Kazahstānas apgabalos. Tāpat kompānijai pieder viena no lielākajām urāna raktuvēm Kazahstānā “Budenovskoje”.

2017. gadā, kad Aņisimovs Lielbritānijā reģistrēja kompāniju “Degelov”, viņš bija Krievijas pilsonis. Tā paša gada 12. oktobrī ar Krievijas prezidenta rīkojumu Aņisimovam tika piešķirts ceturtās pakāpes ordenis “Par nopelniem tēvzemes labā”. Līdz 1. oktobrim viņš ieņēma Krievijas Džudo federācijas prezidenta amatu, kā pirmais viceprezidents bija miljardieris un Putina tuvs draugs Arkādijs Rotenbergs.

Līdz šim no Krievijas pilsonības atteikušies pieci krievu miljardieri. Pēc kara sākuma Ukrainā par to paziņojuši “Freedom Finance” dibinātājs Timurs Turlovs, fondu grupas “DST Global” dibinātājs un bijušais “Mail.Ru” grupas līdzīpašnieks Jurijs Milners, “Revolut” dibinātājs Nikolajs Storonskis, “Troika Dialog” dibinātājs Rubens Vardanjans, kā arī “Tinkoff Bank” dibinātājs Oļegs Tiņkovs.

“Šeit ir brīvība, un es ticu, ka Kazahstāna, pateicoties savai viesmīlīgajai un miermīlīgajai politikai spēs uzbūvēt jaunu, bagātu, efektīvu un godīgu valsti,” rakstīja Turlovs, atsakoties no Krievijas pilsonības.

“Esmu pieņēmis lēmumu atteikties no Krievijas pilsonības. Es nevaru un negribu asociēties ar fašistisku valsti, kas sāka karu ar miermīlīgu kaimiņvalsti,” rakstīja Tiņkovs un norādīja, ka “ienīst Putina Krieviju, taču mīl visus krievus, kuri viennozīmīgi iestājas pret šo vājprātīgo karu”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu