Krievija izveidojusi "ēnu floti" sankciju apiešanai (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievija iepērk vecus naftas tankkuģus, lai tomēr spētu pārdot savu jēlnaftu visā pasaulē, neraugoties uz Rietumvalstu noteiktajām sankcijām, vēsta “Financial Times”.

Izdevums, atsaucoties uz tankkuģu brokeri “Braemar” un enerģētikas konsultāciju kompāniju “Rystad”, vēsta, ka šī gada laikā Maskava ir radījusi “ēnu floti” no vairāk nekā simt veciem tankeriem, kurus izmanto konkrētam mērķim – pārdot naftu dažādiem pasaules reģioniem.

“Braemar” eksperts norādījis, ka vidējais Krievijas “ēnu flotes” kuģu vecums ir 12-15 gadi, un tas nozīmē, ka jau tuvāko gadu laikā šie kuģi kļūtu par metāllūžņiem.

Iespējamie Krievijas galamērķi ir Ķīna un Indija. Šo valstu valdības oficiāli nav paziņojušas par pievienošanos cenu griestiem, ko noteikušas citas lielākās pasaules ekonomikas. Daudzi no tankeriem ir reģistrēti Irānā un Venecuēlā, pret kuriem arī ir noteiktas Rietumu sankcijas.

Jāpiebilst, ka līdz šī gada sākumam lielākie Krievijas jēlnaftas pircēji bija Vācija un citas Eiropas valstis.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Eiropas Savienības dalībvalstis paziņoja par embargo noteikšanu Krievijas jēlnaftas piegādēm ar tankkuģiem. Šis liegums stājas spēkā pirmdien. Tāpat tiek plānots noteikt cenu griestus Krievijas naftai un kopā ar starptautiskajiem partneriem piespiest Krieviju pārdot jēlnaftu pircējiem, kuri nedrīkstētu maksāt vairāk par 60 dolāriem par barelu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu