Vakcīnu ražotāju "kari": "Moderna" apsūdz savus galvenos konkurentus tehnoloģijas zādzībā (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pirms diviem gadiem “Pfizer” sadarbībā ar “BioNTech”, kā arī uzņēmums “Moderna” kļuva par pirmajiem, kas piedāvāja vakcīnas pret Covid-19. Šodien šie uzņēmumi tiesājas, jo “Moderna” uzskata, ka “Pfizer” un “BioNTech” nozaguši unikālo mRNS vakcīnu tehnoloģiju, vēsta “Reuters”.

Vakcīnu ražotājs “Moderna” augustā iesniedza tiesā prasību pret “Pfizer”, apsūdzot uzņēmumu noteikumu pārkāpšanā uz trim patentiem, kas saistīti ar Covid-19 vakcīnu izstrādi. “Moderna” uzskata, ka tieši tai ir tiesības uz trim inovatīvo tehnoloģiju, kas izmantotas vakcīnās, patentiem.

Tāpat “Moderna” iesniegusi prasību Vācijas tiesā pret “Pfizer” un “BioNTech”. Visas trīs kompānijas ir iesaistītas konfliktos saistībā ar patentiem ASV.

“Pfizer” pārstāvis uzstāj, ka kopā ar “BioNTech” ir pārliecināti par savu intelektuālo īpašumu un “izlēmīgi cīnīsies” pret “Moderna” prasībām. “Pfizer” un “BioNTech” paziņojuši, ka vakcīna pret kovidu izstrādāta patstāvīgi,

saucot “Moderna” prasību par “vēstures revizionismu”, un piebilda, ka kompāniju patenti “pārsniedz faktisko ieguldījumu farmācijas sfērā”.

Tiek norādīts, ka augusta beigās “Moderna” iesūdzēja tiesā “Pfizer” un “BioNTech” par to, ka tās it kā nokopējušas tehnoloģiju, ko “Moderna” bija izstrādājusi vairākus gadus pirms pandēmijas.

“Moderna”, kā arī “Pfizer” sadarbībā ar “BioNTech” bija pirmie uzņēmumi, kuri izstrādāja vakcīnas pret koronavīrusu.

Pirms desmit gadiem dibinātā kompānija “Moderna” bija novatore mRNS vakcīnu tehnoloģijas izstrādē, kas ļāva bezprecedenta tempā izstrādāt vakcīnas pret Covid-19. Vācu kompānija “BioNTech” arī darbojās šajā sfērā, izstrādājot mRNS vakcīnu kopā ar amerikāņu farmācijas milzi “Pfizer”.

ASV Sanitārās kvalitātes uzraudzības pārvalde 2020. gada decembrī izsniedza atļauju izmantot “Pfizer/BioNTech” vakcīnas, bet nedēļu vēlāk līdzīgu atļauju saņēma arī “Moderna”.

“Moderna” vakcīna pret Covid-19 ir vienīgais šī uzņēmuma komerciālais produkts, kas uzņēmumam 2022. gada pirmajos deviņos mēnešos ļāva nopelnīt 13,5 miljardus dolāru. Tajā pašā laikā “Pfizer/BioNTech” vakcīna ļāva nopelnīt 26,4 miljardus dolāru.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu