Kādai jābūt pirmajai reizei? Kā sagatavoties? Atbild seksa koučs (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kadrs no filmas "Romeo un Džuljeta"

"Man ir 16 gadu. Esmu nevainīga, bet ar puisi gatavojamies savai pirmajai reizei. Man ļoti negribas, lai tas notiktu dzērumā, bet arī ļoti baidos vai spēšu līdz galam to paveikt. Kā man sagatavoties šai romantiskajai naktij?" jautā  lasītāja. 

Foto: Ieva Sīmane

Atbildi uz jautājumu lūdzām baudas ekspertei, sertificētam koučam Ievai Sīmanei.

Paldies par jautājumu.

"Pirmā mīlēšanās reize ir nozīmīgs piedzīvojums lielākajai daļai no mums – tas ieved pilnīgi jaunā pasaulē, pozitīvā gadījumā satuvina partnerus un sniedz dziļāku izpratni par savu ķermeni. Tomēr saprotami, ka ikviena pirmā reize ir satraucoša.

Lai šī pieredze tev un tavam partnerim būtu labāka un bez emocionālām vai fiziskām sāpēm, ir dažas lietas, ko ir vērts apsvērt un izrunāt.

1. Runājiet par to

Vienalga, vai tas ir ar vecākiem, draudzeni, partneri vai ārstu - aprunājies ar kādu nobriedušu un pieredzējušu, uzticamu cilvēku par savu vēlmi. Aprunāšanās var palīdzēt pieņemt lēmumu apzinātāk. Sarunas var arī atklāt jautājumus, par kuriem tu vēl neesi domājusi. Tas nekas, tas tikai nozīmē, ka tu būsi vēl sagatavotāka, tiklīdz atradīsi risinājumus un atbildes.

2. Sagatavojieties

Ja kāds tev ir teicis, ka pirmā mīlēšanās reize notiks dabiski un intuitīvi, tad es saku, ka tās ir muļķības. Labāk ir kaut nedaudz sagatavoties, lai piedzīvotu mazāk pārsteigumu. Meklējiet kopā ar partneri informāciju par seksualitāti, seksu, dzimumorgāniem un erogēnajām zonām, kā arī aizsardzības metodēm un seksuāli transmisīvajām slimībām. Pārliecinieties, ka jums ir viss, kas jums varētu būt vajadzīgs, gan atbilstoša vieta, laiks, gan prezervatīvi un lubrikants. Ja neesat pārliecināti, kādus izvēlēties, jautājiet specializētajos veikalos pēc padoma, tur strādā pieņemoši un izglītoti konsultanti, kas ieteiks vispiemērotāko tieši jums.

No savas puses varu ieteikt:

3. Izprotiet piekrišanu (CONSENT)

Latviski vārdam consent nav atbilstoša tulkojuma, taču vissvarīgākā daļa, kas attiecas uz pirmo seksuālo pieredzi un turpmāk seksuālajā dzīvē vispār, ir piekrišana! Izvēlies mīlēties tikai ar cilvēku, kurš izturas pret tevi cieņpilni, neizdara spiedienu, necenšas pierunāt uz seksu. Tev ir tiesības pārdomāt savu izvēli, ja kādā brīdī jūties nedroši. Nē nozīmē nē, stop nozīmē apstāties - gādā, lai tavs partneris to saprot un ciena.

4. Izveidojiet savstarpēju uzticību

Vienalga, vai tu domā, ka paliksi kopā ar savu partneri visu atlikušo mūžu, vai arī zini, ka sekss ar viņu būs tikai vienreizējs notikums, svarīgi ir zināt, ka vari uzticēties savam partnerim, lai šī pirmā pieredze būtu patīkamāka un drošāka. Tu nevienam neko neesi parādā. Svarīgi noskaidrot iepriekšējo seksuālo pieredzi, ja tāda ir bijusi partnerim, - kad bija pēdējā reize, vai un kad veiktas analīzes par seksuāli transmisīvajām slimībām, kādi bija rezultāti, vai veikta atbilstoša ārstēšana? Svarīgi arī pastāstīt, ka šī būs tava pirmā reize, tas palīdzēs partnerim būt īpaši uzmanīgam. Runājiet abi par to, ko sagaidāt, kā jums šķiet, kā tas būs? Pārliecinieties, ka esat vienisprātis par šo notikumu.

5. Bez steigas! Veltiet laiku pieskārieniem, glāstiem, skūpstiem.

Ieklausies sevī, ko jūti, ko vēlies? Lai tas notiek maigi un lēni vai labāk vēlies, lai viss notiek straujāk? Tu mini, ka nevēlies piedzerties, un es noteikti saku, ka piedzeršanās šo pieredzi padarīs nebaudāmu un pēc tam vēl jutīsi vainas izjūtu pret sevi. Mans aicinājums ir atļaut sevi sajust no matu galiņiem līdz pirkstgaliem, apzināties šo vēlmi. Veltiet pietiekamu laiku pieskārieniem, glāstiem, skūpstiem, tie ļaus tev sajust, cik stipra ir tava vēlme atdoties šim cilvēkam un kas ir šo sajūtu pamatā. Pieskārieni, glāsti, skūpsti palīdz arī uzbudināties un makstī veidoties dabiskai lubrikācijai, kas nodrošinās patīkamu mīlēšanās pieredzi. Bez pietiekamas lubrikācijas var rasties diskomforts un sāpes.

6. Nemēģiniet atstāt iespaidu ar sarežģītām pozām.

Iespējams, ka tev ir kārdinājums izmēģināt un pārsteigt savu partneri ar kādām noskatītām seksīgām pozām un akrobātiskiem trikiem, bet drošāk ir sākt pirmo seksuālo pieredzi ar kaut ko vienkāršāku. Piemēram, misionāru pozu, kad esi guļus uz muguras un partneris no augšpuses, lai vari maksimāli atslābināties. Jāatzīst arī, ka jābūt gataviem - pirmā reize parasti nav tā labākā; bet tā kļūst baudāmāka, izvēloties vienkāršību un pieņemšanu.

7. Izvairieties no sāpēm

Lielākās raizes saistībā ar seksa pirmo reizi ir par to, vai tas sāpēs. Ja atslābināsieties, jutīsieties ērti un pievērsīsiet uzmanību savam ķermenim, tad, iespējams, nesāpēs. Tas, ko tu vari just, ir diskomforts, jo šī pieredze tev ir jauna. Tomēr, ja jūti sāpes, tās, visticamāk, izraisa berze. Berze vaginālā seksa laikā rodas, ja maksts nav pietiekami mitra, iespējams, neesi pietiekami uzbudināta. Lubrikanta lietošana var padarīt mīlēšanos ērtāku un patīkamāku.

8. Nefokusējieties uz orgasmu

Pirmo reizi mīlējoties, var rasties sajūta, ka tas būs tikpat maģiski, kā tas bieži tiek attēlots filmās. Tomēr ir iespējams, ka jūsu pirmā reize nebūs ne tik skaista, ne baudāma. Lielākoties pirmās seksa reizes ir neveiklas un neērtas. Turklāt jūs abi varētu būt satraukti. Šādos apstākļos būs grūti sasniegt orgasmu. Tas ir pilnīgi normāli. Patiesībā sekss bez orgasma var būt ļoti patīkams, un tas var būt labs veids, kā tev un partnerim satuvināties.

9. Ņemiet vērā, ka arī pirmajā reizē var iestāties grūtniecība

Ja tev jau ir mēnešreizes, tev var seksa laikā iestāties grūtniecība. Lai izvairītos no nevēlamas grūtniecības, vienmēr, nodarbojoties ar seksu, izmantojiet kontracepciju.

7. Atcerieties par higiēnu

Sakopiet rokas - nogrieziet nagus. Kārtīgi nomazgājiet rokas. Lietojiet jaunu prezervatīvu katram dzimumaktam, pat ja partneris neejakulē. Sievietēm pirms un uzreiz pēc seksa vēlams apmeklēt tualeti, lai samazinātu urīnceļu infekciju iespējamību. Nomazgājieties pēc mīlēšanās.

Ieva Sīmane
Ieva Sīmane Foto: No personīgā arhīva

Ieva Sīmane, baudas eksperte, sertificēts koučs, psihoterapeite apmācībā.

Kontakti:

e-pasts: ie.simane@gmail.com

Facebook: Par baudām. Ieva Sīmane 

Podkāsts “Par baudām ar Ievu Sīmani” 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu