Kas var saņemt “Stiprākais Latvijā” sertifikātu? (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Aptuveni 3,5% no visiem Latvijas uzņēmumiem ir ar izcilu kredītreitingu, augstu finanšu disciplīnu un kvalificējas sertifikātam “Stiprākais Latvijā”, ko izsniedz AS “Kredītinformācijas Birojs”. Pēc sertifikāta saņemšanas Latvijas stiprāko uzņēmumu saraksts un pieredzes stāsti tiks publicēti arī portālā TVNET.

Sertifikāts ar starptautisku atpazīstamību

“Stiprākais Latvijā” sertifikātu izsniedz kopš 2017. gada. Līdzīgus sertifikātus izsniedz arī Lietuvā, Igaunijā un citviet Eiropā. Lai kvalificētos “Stiprākais Latvijā" sertifikātam, uzņēmumam ir jābūt finansiāli stabilam ar labu kredītvēsturi un pārvaldību. Piesakoties sertifikātam, uzņēmums iegūst arī visaptverošu un objektīvu kredītvēstures atskaiti ar kredītreitingu.

“Jau 5 gadus monitorējam uzņēmumu kredītreitingu un finanšu disciplīnu, lai noteiktu Latvijas spēcīgākos un finansiāli stabilākos uzņēmumus. Dati liecina, ka pandēmijas ietekmē šādu biznesu skaits no 5% samazinājies uz 3,5%. Lai gan pandēmijas ierobežojumi vairs nepastāv, šis gads ir nācis ar jauniem ekonomiskiem izaicinājumiem un papildu izdevumiem, kas acīmredzot uzņēmumiem neļauj tik strauji atgūties, kā varētu vēlēties,” stāsta AS “Kredītinformācijas Birojs” valdes loceklis Intars Miķelsons.

“Izvērtējumā nav būtisks uzņēmuma lielums, bet gan tas, cik atbildīgi uzņēmums attiecas pret savām finanšu saistībām un plāno naudas plūsmu.

Šie biznesi veido spēcīgu Latvijas ekonomikas pamatu, parasti bez grūtībām saņem gan aizdevumus no bankām, gan arī izdevīgākus piedāvājumus no sadarbības partneriem, tuklāt sertifikāts ir starptautiski atpazīstams.”

Kā nosaka Latvijas stiprākos uzņēmumus?

Izvērtējot uzņēmumu, vērā ņem informāciju par tā finanšu saistībām, kredītiem, maksājumu vēsturi, finanšu rezultātiem, t.sk. apgrozījumu, rentabilitāti, likviditāti, pašu kapitālu, citām attiecībām un to izmaiņām. Vērtē arī darījumu attiecības, juridiskos ierobežojumus, uzņēmējdarbības risku un citu būtisku informāciju. Kopvērtējumu ietekmē vairāk nekā 100 dažādi mainīgie.

AS “Kredītinformācijas Birojs” datus iegūst no Uzņēmumu reģistra un Valsts ieņēmumu dienesta, kā arī plaša uzņēmumu loka, piemēram, kredītiestādēm – komercbankām, līzinga kompānijām un citiem aizdevējiem, kā arī būvniecības, tirdzniecības, enerģētikas, parādu piedziņas un citu nozaru uzņēmumiem.

Vai uzņēmums kvalificējaties sertifikāta saņemšanai?

“Lai noskaidrotu, vai uzņēmums kvalificējas “Stiprākais Latvijā” sertifikāta saņemšanai, jāvēršas AS “Kredītinformācijas Birojs”. Šis apliecinājums kalpos kā drošības garants uzņēmuma sadarbības partneriem un klientiem, prognozējot, ka nākamā gada laikā uzņēmumam ir zems saistību neizpildes risks. Tas ļaus straujāk un pārliecinošāk attīstīt savu biznesu,” stāsta Miķelsons.

Šobrīd no uzņēmumiem, kas kvalificējas sertifikāta saņemšanai lielākā daļa jeb 88 ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 7,4% - zemnieku saimniecības, 2,5% kooperatīvās sabiedrības, 1,4% - akciju sabiedrības. Vairums uzņēmumu nodarbina līdz 100 darbiniekiem.

Plašāka informācija par sertifikātu un tā saņemšanas iespējām pieejama šeit

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu