SPRK saskaņojusi kārtību lai liegtu Krievijas dabasgāzes piegāžu īstenošanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Conexus Baltic Grid" Inčukalna pazemes gāzes krātuve.
"Conexus Baltic Grid" Inčukalna pazemes gāzes krātuve. Foto: Paula Čurkste/LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) saskaņojusi Latvijas dabasgāzes pārvades sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" sadarbībā ar Igaunijas pārvades sistēmas operatoru AS "Elering" izstrādāto vienoto dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu jauno redakciju, kas papildināta ar kārtību, kā turpmāk tiks nodrošināts normatīvajos aktos noteiktais dabasgāzes piegādes aizliegums no Krievijas, informē SPRK pārstāvji.

Atbilstoši šogad 14.jūlijā pieņemtajiem grozījumiem Enerģētikas likumā no 2023.gada 1.janvāra dabasgāzes piegādes no Krievijas ir aizliegtas.

Līdzīgas izmaiņas normatīvajā regulējumā pieņemtas arī Igaunijā. Pamatojoties uz minētajām regulējuma izmaiņām, "Conexus" sadarbībā ar "Elering" izstrādāja kārtību, kādā veidā vienotajā Igaunijas un Latvijas balansēšanas zonā tiks nodrošināts dabasgāzes piegādes aizliegums no Krievijas.

Izņēmums noteikts tikai tranzīta plūsmām.

Proti, caur Igaunijas, Latvijas un Lietuvas dabasgāzes pārvades sistēmām dabasgāze no Krievijas var tikt transportēta tikai uz Krievijā ietilpstošo Kaļiņingradas apgabalu.

Pārvades sistēmas operatoriem būs tiesības dabasgāzes tranzīta jaudas piešķiršanas pieprasījumu arī noraidīt, lai tādējādi mazinātu ietekmi uz citiem sistēmas lietotājiem un veicinātu piegādes drošumu reģionā.

SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka noteikumos precīzi atrunātas darbības un abu valstu - Latvijas un Igaunijas - dabasgāzes pārvades operatoru tiesības, lai reģionā nodrošinātu dabasgāzes apgādes drošumu, kā arī izpildītu Enerģētikas likumā noteikto aizliegumu Krievijas dabasgāzes piegādēm Latvijā.

Regulējums attieksies uz vienoto Igaunijas un Latvijas balansēšanas zonu, kas darbojas dabasgāzes tirgū, kurā apvienoti trīs valstu - Somijas, Igaunijas un Latvijas - tirgi.

Latvijas un Igaunijas regulatīvās iestādes par vienoto dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu jaunās redakcijas virzīšanu saskaņošanai vienojās šogad 28.novembrī. Igaunijas regulatīvā iestāde lēmumu par šādas kārtības saskaņošanu pieņēmusi 30.novembrī, bet Latvijas regulatīvā iestāde SPRK padome - 8.decembrī.

Par vienoto dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu grozījumu projektu tika organizētā publiskā apspriešana, ko rīkoja "Conexus" sadarbībā ar "Elering", kas ilga no 10.novembra līdz 18.novembrim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu