FKTK: "Baltic International Bank" nav varējusi nodrošināt finanšu noziegumu novēršanu

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
"Baltic International Bank" ēka Grēcinieku ielā pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes lēmuma apturēt bankas finanšu pakalpojumu sniegšanu.
"Baltic International Bank" ēka Grēcinieku ielā pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes lēmuma apturēt bankas finanšu pakalpojumu sniegšanu. Foto: Zane Bitere/LETA

"Baltic International Bank" iekšējās kontroles sistēmas nav bijušas likumam atbilstošas un banka nav spējusi savā darbībā ievērot Kredītiestāžu likumā paredzētās prasības, tai skaitā nav varējusi nodrošināt efektīvu finanšu noziegumu novēršanu, otrdien preses konferencē sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Viņa uzsvēra, ka BIB pastiprinātā uzraudzības režīmā bijusi jau pēdējos gadus. 

"Mēs kā uzraugs esam piemērojuši daudz dažādu uzraudzības pasākumu, daudz dažādu uzrauga rīcībā esošo instrumentu, esam piemērojuši arī dažādus tiesiskos pasākumus bankai, ar mērķi stabilizēt un nodrošināt sekmīgu bankas darbību.

Tomēr jāatzīst, ka līdz pat šim brīdim banka nav spējusi šos tiesiskos pienākumus izpildīt un darbību atjaunot," sacīja FKTK priekšsēdētāja.

Līdz ar to, balstoties uz šiem apsvērumiem un rūpējoties par kreditoru un noguldītāju interešu aizsardzību, kā arī to, ka banka ilgstoši nav spējusi nodrošināt dzīvotspējīgu un pelnītspējīgu biznesa modeli, kā arī to, ka bankas iekšējā pārvaldībā ir konstatētas nepilnības, tostarp iekšējās kontroles sistēmas nav bijušas likumam atbilstošas un banka nav spējusi savā darbībā ievērot Kredītiestāžu likumā paredzētās prasības, tai skaitā nav varējusi nodrošināt finanšu noziegumu efektīvu novēršanu, pirmdien, 12.decembrī, FKTK atzina, ka BIB ir tāda finanšu iestāde, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. 

FKTK priekšsēdētāja atzīmēja: tā kā ne banka, ne bankas akcionāri nav spējīgi īstermiņā novērst minētās problēmas, kā arī izvērtējot ietekmi uz sabiedrību, FKTK padome nolēma neveikt bankas noregulējumu jeb nepiemērot tādus pasākumus, lai šo situāciju stabilizētu. Tā vietā tika pieņemts lēmums par bankas darbības apturēšanu, un līdz ar to no vakardienas plkst. 18:00 banka nevar veikt klientu maksājumus, nav pieejama internetbanka un nedarbojas bankas izdotās maksājumu kartes. 

Savukārt šodien, 13.decembrī, FKTK padome lēma par noguldījumu nepieejamību. "Tas nozīmē, ka komisija strādā pie visu pasākumu kopuma, lai likumā noteiktā kārtībā noguldītāji saņemtu garantēto atlīdzību par saviem noguldījumiem šajā bankā," skaidroja Purgaile.

Pēc viņas teiktā, bankai bijuši vien aptuveni 1580 klienti, un no tiem lielākā daļa saņems pilnībā visu noguldīto caur garantēto atlīdzību. Aptuveni 700 klientu esot Latvijas rezidenti, bet no atlikušajiem lielākā daļa klientu ir no valstīm ārpus Eiropas Savienības. 

Pašlaik FKTK meklē risinājumu, kā bankas noguldītājiem izmaksāt garantētās atlīdzības, turklāt iespējams, ka tas tiks darīts bez citas kredītiestādes starpniecības.

Purgaile piebilda, ka pēc pēdējām aplēsēm bankas kopējie aktīvi ir pietiekami, lai noguldījumu garantiju fondam pēcāk atmaksātu izmaksātās atlīdzības.

Savukārt nākamais solis ir priekšlikuma par licences anulēšanu šai bankai iesniegšana Eiropas Centrālajā bankā (ECB). Kad licence tiks anulēta, varēs sākt bankas likvidāciju. 

"Uzraudzības procesā esam ļoti cītīgi strādājuši ar banku, lai banka varētu strādāt, bet neesam to redzējuši – ne vēlmi, ne spēju šos pasākumus īstenot.

Mums kā stingram uzraugam ir jāpieņem sabiedrības interesēs šie lēmumi, lai aizsargātu noguldītāju un kreditoru intereses," uzsvēra Purgaile.

Savukārt, komentējot policijā veiktās kratīšanas, "Baltic International Bank" kriminālprocesā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, FKTK priekšsēdētāja uzsvēra, ka FKTK lēmums nav saistīts ar tām un, visticamāk, tā ir sagadīšanās, ka gan policijas kratīšanas, gan FKTK lēmums par BIB darbības apturēšanu noticis teju vienlaikus. 

Tāpat viņa atgādināja, ka jau gada sākumā, kad potenciālie BIB investori paziņoja par ienākšanu bankā, FKTK informējusi, ka ir vairāki mājasdarbi, kas pusēm jāveic, lai tiktu atļauta akciju emisijas ieskaitīšana bankas pamatkapitālā. Pēc Purgailes teiktā, mājasdarbi bijuši saistīti gan ar investoru izpēti, gan bankas darbības stratēģijas izveidošanu, gan biznesa modeļa prezentēšanu.

Nobeigumā Purgaile uzsvēra, ka BIB ir viena no mazākajām bankām Latvijā, līdz ar to kopumā Latvijas finanšu sektors netiks negatīvi ietekmēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu