Rīgas dome atbalsta noteikumus par līdzfinansējuma piešķiršanu daudzdzīvokļu namu energosertifikātu izstrādei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daudzdzīvokļu mājas Purvciemā.
Daudzdzīvokļu mājas Purvciemā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas dome atbalstījusi noteikumus, kas paredz līdzfinansēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju tehniskās dokumentācijas izstrādi energoefektivitātes pasākumu ieviešanai.

Rīgas domes deputāti pieņēma saistošos noteikumus, kas nosaka kārtību, kādā pašvaldība līdzfinansē daudzdzīvokļu dzīvojamo māju tehniskās dokumentācijas izstrādi energoefektivitātes pasākumu ieviešanai, līdzfinansējuma apmēru un piešķiršanas nosacījumus.

Saistošajos noteikumos paredzēts piešķirt līdzfinansējumu energosertifikātu un tehniskās apsekošanas atzinumu izstrādei daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kas atrodas Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā, ir nodotas ekspluatācijā līdz 1993.gadam vai kurām neatkarīgi no ekspluatācijas nodošanas gada apkures patēriņa (kWh/m2) references līmenis ir F klase.

Līdzfinansējuma saņemšanai varēs pieteikties arī par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju ar vienu īpašnieku, ja dzīvokļu skaits nav mazāks kā trīs dzīvokļi.

Līdzfinansējums tiks piešķirts atbilstoši pašvaldības piešķirtajam budžetam. Atbalsta intensitāte veido 70% no energosertifikāta izstrādes izmaksām, bet ne vairāk kā 800 eiro, 70% no tehniskās apsekošanas atzinumu izstrādes izmaksām, bet ne vairāk kā 1100 eiro.

Rīgā kopumā ir aptuveni 11 000 trīs un vairāk dzīvokļu ēkas, kas ir 29,7 % no kopējā daudzdzīvokļu ēku skaita Latvijā. 59 % ēku ir būvētas pirms 1945. gada, bet 34,4 % laikposmā no 1945. gada līdz 1993. gadam. Liela daļa no ēkām ir tehniski novecojušas, un ir nepieciešams atjaunot vismaz 6000 ēku.

Par līdzfinansējuma piešķiršanu atbildīgā iestāde būs Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas enerģētikas aģentūra". Rīgas dome piešķīrusi aģentūrai 2022. gada budžetā 50 000 eiro atbalstam daudzdzīvokļu mājām tehniskās dokumentācijas izstrādei.

Līdzfinansējot tehniskās dokumentācijas izstrādi, tiks veicināta ēku atjaunošana Rīgā. Līdzfinansējums tiks piešķirts procesa sākšanai. Iedzīvotājiem veicot ēku atjaunošanu, labvēlīgi tiks ietekmēta uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā, jo tiks iesaistīti gan tehniskās dokumentācijas izstrādātāji, gan būvnieki un būvmateriālu tirgotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu