Sankciju efekts: Krievijas mobilo sakaru tīklu Jaunajā gadā gaida liels trieciens (35)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mobilo sakaru tīkla bāzes stacija Omskā, Krievijā
Mobilo sakaru tīkla bāzes stacija Omskā, Krievijā Foto: Reuters / Scanpix

Gada beigās telekomunikāciju uzņēmumi “Nokia” un “Ericsson” pametīs Krieviju. Šo uzņēmumu aiziešana no agresorvalsts nozīmēs to, ka tās mobilie tīkli ilgtermiņā pieredzēs smagu degradāciju, kas negatīvi ietekmēs Krievijas iedzīvotāju iespējas sazināties, vēsta “Reuters”.

Pieci šo uzņēmumu vadītāji un citi industrijas pārstāvji paziņojuši, ka Krievijas mobilo telefonu lietotāji pieredzēs lēnāku lejupielādes un augšupielādes ātrumu, kā arī problēmas, veicot zvanus. Tā, piemēram, biežāki būs gadījumi, kad nebūs iespējams piezvanīt, kā arī mobilajiem operatoriem būs lielas grūtības sniegt mobilo sakaru pakalpojumus, jo bāzes stacijām trūks rezerves daļu.

“Ericsson” un “Nokia” kopā nodrošina lielu daļu telekomunikāciju aprīkojuma Krievijā. Aptuveni puse no Krievijas bāzes stacijām ir aprīkotas ar šo kompāniju tehnoloģijām - sākot no dažādām antenām, beidzot ar optiskajiem tīkliem. Kompānijas nodrošina arī kritiski svarīgo programmatūru, kas ļauj sekmīgi funkcionēt mobilajam tīklam.

“Mēs strādājam pie tā, lai gada beigās varētu aiziet no Krievijas, jo beigsies varasiestāžu noteiktais sankciju izņēmuma termiņš,” skaidroja “Ericsson” finanšu direktors Karls Melanders. “Ericsson” bija viena no kompānijām, kas saņēma atļauju no Zviedrijas varasiestādēm turpināt darbu Krievijā līdz šī gada beigām.

Arī “Nokia” vadītājs Peka Lundmarks uzsvēra: “Mēs pilnībā aiziesim no Krievijas un uz turieni vairs neko nepiegādāsim.”

Līdz šim Krievijas ekonomika ir ievērojami cietusi no sankcijām un eksporta kontroles. Sankcijas tika noteiktas par Krievijas sākto nepamatoto karu pret kaimiņvalsti Ukrainu. “Nokia” un “Ericsson” aiziešana no Krievijas varētu būt ļoti jūtama ierindas iedzīvotājiem, kuriem nu būs jārēķinās, ka pat telefonzvana veikšana būs apgrūtināta.

Krievijas varasiestādes gan norādījušas, ka “Nokia” un “Ericsson” aiziešana no Krievijas “neatstās nekādu ietekmi uz telekomunikāciju kvalitāti”. Komunikācijas un masu mediju ministrs Maksuts Šadajevs paziņoja, ka Krievijas mobilie operatori parakstījuši vienošanos 100 miljardu rubļu (1,5 miljarda eiro) vērtībā ar vietējiem sakaru aprīkojuma ražotājiem.

Krievijas vadošais operators MTS atteicies komentēt šo situāciju, savukārt “Megafon”, “Veon”, “Beeline” un “Tele2” uz komentāru pieprasījumiem nav atbildējuši.

Valdības īstenotās programmas, atbalstot vietējos aprīkojuma ražotājus, ir palīdzējušas vietējiem operatoriem samazināt atkarību no “Nokia” un “Ericsson” sakaru tīkliem. Šogad vietējā ražojuma aprīkojuma daļa Krievijā ir 25,2%, salīdzinot ar 11,6% pērn.

Tomēr eksperti brīdina, ka ārvalstu kompāniju aiziešana no šīs nozares tirgus Krievijas telekomunikāciju jomu atsviedīs atpakaļ vismaz par vairākām desmitgadēm, kamēr pārējā pasaule aktīvi ievieš jau 5G tehnoloģijas.

“Ja, pieņemsim, šī situācija ilgs vairākus gadus, Krievijas mobilo tīklu pārklājums atgriezīsies deviņdesmito gadu beigās, kad mobilie sakari bija tikai lielo pilsētu un bagātāko rajonu privilēģija,”

sacīja Maskavas IT medija “ComNews” vadītājs Leonīds Koņiks.

Pirmās vietas, kas cietīs no ārvalstu kompāniju aiziešanas, būs lauku reģioni. Visticamāk, ka mobilie operatori no lauku apgabaliem uz pilsētām pārvedīs strādājošo aprīkojumu. Tāpat programmatūras atjauninājumu trūkums var tīklu padarīt ievainojamāku, piemēram, attiecībā pret kiberuzbrukumiem.

Ķīnas telekomunikāciju ražotājs “Huawei”, kas nodrošina trešo daļu no Krievijai nepieciešamā mobilā tīkla aprīkojuma, turpinās nodrošināt programmatūras atjauninājumus un cita veida apkopi Krievijā esošajām iekārtām. Tomēr – jaunu iekārtu pārdošana Krievijai ir apturēta, norādījuši vairāki avoti.

Nozīmīgākā problēma, ar ko saskarsies mobilie operatori, ir programmatūras atjauninājumu izbeigšana. “Nokia” un “Ericsson” pārstāvji paziņojuši, ka kompānijas, sākot ar nākamo gadu, pārtrauks Krievijā esošo iekārtu atbalstīšanu ar atjauninājumiem. Programmatūra ir ļoti svarīgs aspekts, kas ļauj sakaru tīklā efektīvi veikt signāla pārraidi, optimizēt datu plūsmu un aizsargā tīklu pret kiberuzbrukumiem.

Krievijas mobilo sakaru operatori arī turpmāk varēs izmantot abu kompāniju iekārtas, taču tās ir ļoti atkarīgas no regulāras apkopes un programmatūras atjauninājumiem.

“Bez šaubām, atjauninājumi ir galvenais stūrakmens, kas nodrošina tīklu darbību, to drošību un uzticamību,” sacīja “PP Foresight” analītiķis Paolo Peskatore.

Krievijas telekomunikāciju operatori nodrošinājās ar ārvalstu aprīkojuma rezerves daļām februārī un martā, vēl pirms sankciju noteikšanas. Tomēr tam vairs nebūs nozīmes, ņemot vērā, ka 31. decembris būs pēdējā diena, kad “Ericsson” un “Nokia” darbosies Krievijā.

Krievijai galvenā cerība ir pašmāju ražotā aprīkojuma izvietošana bāzes stacijās, taču tas prasīs lielu laiku un resursus. Krievijas sabiedrotās Ķīnas uzņēmums “Huawei” pārtrauca jauna aprīkojuma piegādes Krievijai pēc tam, kad ASV sāka noteikt sankcijas pret Krieviju. Tāpat Ķīnas kompānija nepiegādā jaunus viedtālruņus Krievijai. Oficiāli uzņēmums nav komentējis šīs ziņas.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu