Krievijas pārstāves dēļ Dānijas karaliene Margrēte II atsakās būt par bērnu grāmatu balvas patronesi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dānijas karaliene Margrēte II
Dānijas karaliene Margrēte II Foto: LISELOTTE SABROE/AFP

Dānijas karaliene Margrēte II atteikusies turpmāk būt par Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (IBBY) Hansa Kristiana Andersena balvas patronesi, šādi reaģējot uz to, ka balvas žūrijas prezidenta amatā, neraugoties uz daudzu dalīborganizāciju protestiem, joprojām ir Krievijas pārstāve.

IBBY Dānijas padome paziņoja, ka Margrēte II atteikusies no balvas patroneses goda.

Karaļnama tīmekļa vietnē balva arī svītrota no karalienes ārvalstu patronāžu saraksta.

Septembrī, kad Krievijas pilna mēroga karš pret Ukrainu bija turpinājies jau pusgadu, IBBY kongresā Malaizijā balvas žūrijas prezidenta amatā tika ievēlēta Krievijas ilustratore un mākslas profesore Anastasija Arhipova.

Viņas ievēlēšana organizācijā izraisījusi šķelšanos.

Valstu vidū, kas mēģināja panākt, ka Arhipova no amata aiziet, ir Ukraina, Moldova, Beļģija, Baltijas valstis un Ziemeļvalstis.

Atbildot uz kritiku, organizācijas valde skaidroja, ka tās locekļi nepārstāv valdības, bet tikai paši sevi - kā māksliniekus, rakstniekus un izdevējus.

Savukārt dalīborganizācijas, kas nevēlas Arhipovas atrašanos žūrijas prezidenta amatā, atgādina, ka viņa ir ne tikai ilustratore, bet arī atrodas Maskavas Mākslinieku apvienības valdē un ka šī organizācija aktīvi nodarbojas ar kara propagandu.

Nesen noslēdzies šīs organizācijas konkurss, kurā Krievijas mākslinieki varēja iesniegt plakātus, video un sociālo mediju mēmes izmantošanai kara un mobilizācijas popularizēšanas kampaņā.

Iesniegtajiem darbiem cita starpā jāpopularizē "krievu vēsturisko zemju atkalapvienošana".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu