Meksikā aizturēts narkobarona "El Čapo" dēls

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Meksikas drošības spēki ceturtdien aizturējuši ieslodzītā narkobarona Hoakina Gusmana dēlu Ovidio, izraisot vardarbības vilni pirms ASV prezidenta Džo Baidena vizītes nākamajā nedēļā.

Ovidio Gusmans ir aizturēts un atrodas Mehiko, apstiprināja Meksikas aizsardzības ministrs.

Vardarbība galvenokārt izcēlusies Kuljakanā, Sinaloas štatā, kur bāzējās Sinaloas kartelis, kas ir viens no Meksikas pazīstamākajiem narkotiku tirdzniecības grupējumiem. Agrāk šo karteli vadīja Hoakins Gusmans, kurš pazīstams ar palamu "El Čapo" jeb "Īsais", bet pēc viņa aizturēšanas un izdošanas ASV viņa dēls Ovidio Gusmans kļuvis par vienu no galvenajiem karteļa līderiem.

Štata gubernators Rubens Roča paziņoja, ka Kuljakanā notikušas 12 sadursmes ar drošības spēkiem, 25 laupīšanas un aizdedzināti 250 transporta līdzekļi, kas izmantoti ceļu bloķēšanai. Nogalināti septiņi drošības spēku locekļi, tai skaitā pulkvedis, bet 21 kārtības sargs ievainots. Ievainoti arī astoņi civiliedzīvotāji.

Gubernators atklāja, ka nav apspriedis papildspēku piesaistīšanu no armijas vai Nacionālās gvardes, jo uzskata, ka situācija drīz norims.

Meksikas drošības spēki jau 2019.gadā aizturēja Ovidio Gusmanu, bet gangsteri piespieda drošības spēkus viņu atbrīvot. Neveiksmīgā operācija kļuva par apkaunojumu Meksikas prezidenta Andresa Manuela Lopesa Obradora valdībai un izraisīja vardarbības vilni, kā dēļ nācās slēgt Kuljakanas skolas un lidostas.

Vardarbībā Kuljakanā aizvadītajā naktī cietusi arī pilsētas lidosta, kur sašauta viena no aviokompānijas "Aeromexico" lidmašīnām, kura gatavojās lidot uz Mehiko. Incidentā neviens cilvēks nav cietis.

Federālā aviācijas aģentūra ziņo, ka šauts arī uz Meksikas gaisa spēku lidmašīnu, piebilstot, ka lidosta Kuljakanā, kā arī lidostas divās citās Sinaloas pilsētās paliks slēgtas līdz tajās būs iespējams garantēt drošību.

Pagaidām nav zināms, vai Ovidio Gusmans tiks izdots ASV kā viņa tēvs, kuram ASV piespriests mūža ieslodzījumus stingrākajā Savienoto Valstu cietumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu