Kāpēc citplanētieši nav mums “piezvanījuši”? Iespējams, viņi gaida īsto brīdi (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā zinātnieki raksta, ka citplanētieši ar mums vēl nav sazinājušies, jo gaida tā saucamo kosmisko pusdienlaiku.

Pētījumā, kas publicēts vietnē “arXiv”, zinātnieki centās atrast pazīmes par citplanētiešu tehnoloģijām brīdī, kad eksoplanēta no Zemes skatupunkta šķērso savu sauli. Šie brīži citplanētiešiem būtu ideāla iespēja raidīt signālu mūsu virzienā, bet mums - to uztvert.

“Eksoplanētu tranzīts ir īpašs, jo to iespējams aprēķināt gan novērotājiem uz Zemes, gan katrai tehnoloģiski attīstītai sugai pašā eksoplanētas sistēmā,” atklāja pētījuma vadītāja Sofija Šeiha.

Šī stratēģija varētu palīdzēt mums atbildēt uz jautājumu par to, kur un kad plašajā visumā jālūko pēc citplanētiešu signāliem, rakstīts izdevumā “Live Science”.

Jauno pētījumu gan vēl nav recenzējuši zinātnieki, tomēr, ja pētījums tiks apstiprināts, tas tiks publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astronomical Journal”.

Zinātnieki savā pētījumā gan neatrada pazīmes par citplanētiešu centieniem ar mums sazināties, tomēr jāņem vērā, ka tika aplūkotas tikai dažas eksoplanētas. Nākotnē plānots ar dažādiem teleskopiem ielūkoties daudz dziļāk visumā.

Kopš 19. gadsimta beigās tika izgudrota elektrosakaru tehnoloģija jeb radio, mūsu signāli kosmosā nonāk nemitīgi. Vairākas reizes mēs kosmosā signālus esam nosūtījuši ar apzinātu mērķi sazināties ar ārpuszemes dzīvību. Zinātnieki arī nemitīgi skenē debesis, lai uztvertu potenciālo citplanētiešu raidītos signālus.

Mūsu galaktika gan ir ļoti plaša telpa, tāpēc galvenais jautājums ir, kur šos signālus meklēt. Visticamāk, eksoplanētu tranzīta brīdis varētu būt ideāls mirklis, lai izveidotu kontaktu ar mums vai uztvertu mūsu sūtīto signālu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu