"Mēs runājam par regulētu tirgu, kurā šie komersanti - pašvaldības vai privātie - tarifu projektu iesniedz apstiprināšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram," intervijā TVNET tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars. Skaidrojot ievērojamās siltumapgādes tarifu atšķirības Latvijas reģionos, ministrs norāda, ka teorētiski tarifu unifikācija būtu iespējama, taču viņš ir pārliecināts, ka šā brīža centralizētās siltumapgādes modelis pasargājis lietotājus no iespējamas dziļākas krīzes. 

Pavisam nesen diezgan lielu ažiotāžu sabiedrībā izsauca "Augstsprieguma tīkla" un "Sadales tīkla" tarifu projekti, kurus viņi iesniedza apstiprināšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā un kuri paredzēja ievērojamu tarifa kāpumu. Jūs pirms tam sarunā ar manu kolēģi norādījāt, ka "tiks piemēroti atsevišķi īslaicīgi pasākumi tirgus korekcijā, lai šo lielo palielinājumu krīzes laikā varētu bremzēt". Kādi ir šie pasākumi?

Tie pasākumi šobrīd ir izstrādāti un arī iesniegti Ministru kabinetā apspriešanai, ko plānojam veikt 10. janvārī. Pasākumi saistīti ar tā saucamo regulatīvo rēķinu. Vienkārši runājot, tas ir jautājums par iepriekš iegūtās peļņas nosacītu norakstīšanu vai iepriekš paredzēto, bet neveikto izdevumu norakstīšanu; faktiski ar zaudējumu norakstīšanu kopumā. Tas saistīts ar to, ka vispārējā metodika šāda veida darbības nepieļauj. Tas nozīmē, ka ir vajadzīga korekcija normatīvos, lai šajā konkrētajā, kritiskajā gadījumā tas ir iespējams. Tomēr tas atstāj iespaidu uz turpmāko darbu, un zināmā mērā arī ieņēmumi, uz kuriem bijām cerējuši, tiek atlikti malā un par tiem vairs netiek domāts. Tas ir viens no pasākumiem, kas ir svarīgs abām kapitālsabiedrībām.

Tad ir jautājums arī par elektroenerģijas cenu, par kuru abas kapitālsabiedrības iepērk elektroenerģiju tieši tīkla uzturēšanai un kas šobrīd sastāda lielāko tarifa pieaugumu. Šeit ir mehānisms, kas šobrīd vēl ir apspriešanas stadijā, bet kas paredz fiksētu cenu, par kuru elektroenerģija tiktu iepirkta tieši pārvadei un sadalei, kas ļautu iesniegto tarifa pieaugumu samazināt aptuveni uz pusi. Mēs tagad runājam par tādiem kopējiem lielajiem skaitļiem. Jāatzīst, ka situācija ir komplicēta, jo ir dažādi patērētāji ar dažādiem pieslēgumiem un jāskatās katrs atsevišķs gadījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X