Madagaskara izmirst. Lai atkoptos, būs nepieciešami 20 miljoni gadu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lemurs
Lemurs Foto: Unsplash

Madagaskaras zīdītāju izmiršanas risks draud ar krīzi reģiona bioloģiskajā daudzveidībā. Rezultātā, lai atkoptos, varētu būt nepieciešami vairāk nekā 20 miljoni gadu, brīdina zinātnieki.

Sala Indijas okeāna dienvidos no Āfrikas kontinenta ir nošķirta vairāk nekā 80 miljonus gadu. Tā rezultātā uz salas ir attīstījies plašs īpašu dzīvnieku un augu klāsts. Daudzi no šiem augiem un dzīvniekiem nav atrodami nekur citur uz Zemes.

Tiesa, pēc tam, kad uz salas pirms 2500 gadiem apmetās pirmie cilvēki, daudzas sugas, piemēram, lielie lemuri un ziloņputni, sāka izzust. Kopš tā laika pilnībā izmirušas ir aptuveni 30 zīdītāju sugas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, Eiropas, Madagaskaras un ASV paleontologi aplēsa, cik daudz laika būtu vajadzīgs, lai bioloģiskā daudzveidība uz salas atjaunotos līdz līmenim, kāda tā bija pirms cilvēka ierašanās.

Ja cilvēks tūliņ no salas pazustu, tad būtu nepieciešami aptuveni 3 miljoni gadu, lai tur atkal attīstītos dažādas izmirušajām sugām līdzīgas zīdītāju sugas. Tiesa, ja pašlaik apdraudētās 128 zīdītāju sugas izmirs, tad būs nepieciešami līdz pat 23 miljoniem gadu, lai bioloģiskā daudzveidība atjaunotos.

Pētnieki raksta, ka šīs aplēses uzsver nepieciešamību pieņemt stingrus mērus, lai pasargātu Madagaskaras bioloģisko daudzveidību.

“Ja izmirs Madagaskaras endēmiskā flora un fauna, tad salas ekosistēma sabruks. Tam būs dramatiska ietekme uz reģionā dzīvojošajiem cilvēkiem, proti, sekos bads un masu emigrācija,” pauda viena no pētījuma autorēm Luisa Lima Valente.

Bioloģiskā daudzveidība uz salas lielākoties samazinās zemkopības, biotipu degradācijas, invazīvo sugu, klimata pārmaiņu un medniecības dēļ.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu