Krievijas budžetā izveidojies liels deficīts; tas diez vai samazināsies (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs
Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas budžeta deficīts 2022. gadā bijis 3,3 triljoni rubļu (44,2 miljardi eiro), otrdien paziņojis Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs.

Kā vēsta “The Moscow Times”, pagājušā gada sākumā Krievijas budžetā bija vērojams proficīts (pārpalikums) 1% no IKP apmērā. Tomēr gada beigās bija izveidojies deficīts 2,3% apmērā no IKP. Vēl rudenī Krievijas Finanšu ministrija prognozēja, ka gada beigās deficīts būs 0,9% no IKP, decembrī prognoze tika pacelta līdz 2%, taču arī tā izrādījās pārāk optimistiska.

Decembrī starpība starp ieņēmumiem un izdevumiem sasniedza jaunu rekordu – 3,09 triljonus rubļu (41,3 miljardus eiro) – nodokļu ieņēmumos tika gūti 2,99 triljoni rubļu (40 miljardi eiro), bet valdība iztērēja 6,89 triljonus rubļu (92,3 miljardus eiro). Tādējādi vairāk nekā puse mēneša laikā iztērēto līdzekļu palika bez nodokļu ieņēmumu seguma.

Krievijas Finanšu ministrija ierasti gada beigās strauji palielina izdevumus, tomēr šoreiz izdevumi sasnieguši jaunas virsotnes – salīdzinot ar 2021. gada decembri, izdevumu skaits pieaudzis par 43%.

Gada laikā Krievijas valdība iztērējusi 31,11 triljonus rubļu (416,3 miljardus eiro), bet ieņēmumos gūti 27,77 triljoni rubļu (371,5 miljardi eiro).

Galu galā  budžeta deficīts gada beigās bija par 0,3% no IKP lielāks, nekā sākotnēji tika prognozēts. Eksperti skaidro, ka lielā mērā tas ir saistāms ar naftas pārdošanas ienākumu kritumu, kas pēc Eiropas noteiktā embargo kļuvuši īpaši jūtami.

Decembrī Krievijas naftas nozare zaudēja 20% pieprasījuma, bet “Urals” jēlnaftas markas cena nokritās līdz 2020. gada minimumam – 50 dolāriem par barelu. Janvārī situācija nav gluži labāka - “Urals” jēlnaftas cena pirmo reizi kopš pandēmijas sākuma nokritusies zem 40 dolāriem par barelu.

Krievijas 2023. gada budžetā paredzēti ienākumi 26,1 triljona rubļu (349,2 miljardu eiro) apmērā un izdevumi 29 triljonu rubļu (388 miljardu eiro) apmērā. Paredzamais deficīts – trīs triljoni rubļu. Realitātē situācija var izrādīties daudz sliktāka – naftas cenai esot 50 dolārus par barelu, Krievija var zaudēt vēl papildus 2,1 triljonu rubļu ienākumos, un tādā gadījumā deficīts var sasniegt pat piecus triljonus rubļu (67 miljardus eiro).

Vājāks rubļa kurss – ap 70 rubļiem par dolāru daļēji var kompensēt zaudējumus, tomēr stress, kas saistāms ar naftas produktu eksportu, kas stāsies spēkā jau februārī, rada jaunus draudus Krievijas budžetam. Tieši tāpēc paredzams, ka šogad Krievijas budžeta politika pieredzēs jaunas grūtības.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu