Foto Eksperts: Situācija Daugavā pie Pļaviņām un Jēkabpils vēl var pasliktināties (1)

Papildināts ar Jēkabpils mēra Raivja Ragaiņa komentāru
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugava pie Jēkabpils. Ilustratīvs attēls.
Daugava pie Jēkabpils. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Plūdu situācija Jēkabpils novadā ir kontrolēta, bet nemainīgi bīstama, pauda novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP).

Šodien applūdusi Jēkabpils Daugavsala, pār to no Daugavas veļas ūdens ar straume, liecina sociālajos tīklos publicēti video. Salā ieplūdis ūdens, kas tek pāri pārgāznei, kas regulē ūdens līmeni pilsētā, un ir labi, ka tas aiztek, jo pārgāzne noņem spiedienu no dambjiem, kas sargā no pārplūšanas pilsētu, situāciju komentēja novada izpilddirektors Uldis Skreivers.

Jēkabpils Daugavsalā atrodas pilsētas attīrīšanas ierīces un viena dzīvojamā ēka, kuras īpašniece uzturoties otrajā stāvā un nevēlas evakuēties. Savukārt attīrīšanas ierīces ir veidotas tā, lai būtu pasargātas no plūdiem, informēja novada domes priekšsēdētājs.

Kā skaidro pašvaldība, notekūdeņu attīrīšanas iekārtas no plūdiem pasargā dambis, kas izveidots apkārt attīrīšanas iekārtu teritorijai Daugavsalā. Savukārt "Jēkabpils ūdens" nodrošinot nepārtrauktu operatora klātbūtni, kas sniedz aktuālo informāciju par attīrīšanas iekārtu darbību.

Foto: Plūdi pie Jēkabpils

Jēkabpils Daugavsalā atrodas pilsētas attīrīšanas ierīces un viena dzīvojamā ēka, kuras īpašniece uzturoties otrajā stāvā un nevēlas evakuēties. Savukārt attīrīšanas ierīces ir veidotas tā, lai būtu pasargātas no plūdiem, informēja novada domes priekšsēdētājs.

Jēkabpilī ūdens kopš rīta ūdens līmenis ir krities. Ledus izkustējies un aizgājis pa Daugavu nedaudz uz leju - uz Prižiem un Zeļķu tilta pusi, kur pārplūduši ceļi. Aiz Zeļķu tilta uz leju jau ir no ledus brīvs, pie Pļaviņām ūdens līmenis krītas. No rīta ūdens Jēkabpilī uzkāpa gandrīz līdz sarkanajam līmenim, bet tad pusdienlaikā līmenis nokritis par aptuveni pusmetru, informēja pašvaldībā.

Bīstamākā vieta ir Prižos, Krustpils pagastā, un Sakas salā, no turienes jāevakuē cilvēki. Kad cilvēkiem piedāvā evakuēties, nereti viņi atsakās un piekrīt tikai tad, kad situācija ir jau traģiska, tad jābrauc ar laivu pāri pļavām, pauda Ragainis. "Šodien evakuējām kundzi ar kustību traucējumiem, viņai ir 96 gadi," piebilda politiķis.

Plūdu vietās tiek nodarbināti divi jaudīgi sūkņi, pie dambja pārsūknējot ūdeni, kas sūcas no zemes, atpakaļ uz Daugavu, jo paaugstinājies gruntsūdeņu līmenis. Darbi notiek bez pārtraukuma. Dienesti strādā, liek smilšu maisus, aizvērta satiksme uz ielas, kas vistuvāk pie Daugavas. "Lielākās problēmas ir ar tūristiem, kas atbraukuši skatīties plūdus," izteicās Ragainis. Atbraukušie neizprotot notiekošo un nezinot, kur uzturēties var būt bīstami.

Vietās, kuras draud applūst, preventīvi tiek atslēgta elektrība, bet kur ūdens līmenis krītas, tur to var pieslēgt atpakaļ. Pašlaik tāda vieta ir dārzu kooperatīvs "Veselība" sešus kilometrus uz augšu no Jēkabpils, kur neviens nedzīvo.

Situācija visu laiku mainās, pašvaldības vadība seko tai līdzi, strādā glābšanas dienesti, pašvaldības policija, pauda Ragainis. No droniem safilmētajos materiālos redzam, ka būs lieli materiālie zaudējumi nekustamajiem īpašumiem, bet mums svarīgākais, lai visi paliek dzīvi, uzsvēra Ragainis.

Jēkabpils novadā ceturtdien no applūdušas teritorijas evakuēti pieci cilvēki

Ceturtdien, 12. janvārī, Jēkabpils novadā no applūdušām mājām glābēji evakuējuši piecus cilvēkus, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Ap plkst.12 VUGD saņēma informāciju, ka Salas pagastā, applūstot teritorijai, nepieciešama cilvēku evakuācija.

Ar laivas palīdzību ugunsdzēsēji glābēji piecus cilvēkus, kaķi un suni nogādāja drošībā, bet viens cilvēks no evakuācijas atteicās.

Jau ziņots, ka Salas pagastā arī iepriekšējās dienās no applūdušām mājām glābēji evakuējuši cilvēkus.

Naktī uz ceturtdienu Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis sarkano brīdinājumu Jēkabpils novadā par ļoti augstu ūdens līmeni Daugavā.

Plūdu draudu situācija Latvijas upēs saglabāsies līdz pavasarim

Plūdu draudu situācija Latvijas upēs saglabāsies līdz pat pavasarim, šodien pēc starpinstitūciju sanāksmes palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai atzina iesaistītās amatpersonas.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna informēja, ka situācija Daugavā pie Pļaviņām un pie Jēkabpils vēl var pasliktināties.

Pašlaik tuvāko dienu prognozes liecinot, ka saglabāsies salīdzinoši silts laiks un gaidāmi bagātīgi nokrišņi, bet pēc tam gaidāms aukstuma periods, kura laikā no jauna radīsies vižņi, kas turpinās sablīvēties, radot plūdu draudus.

Viņš piebilda, ka pašlaik plūdu draudu līmenis ir pietuvojies sarkanajam līmenim, taču šī neesot pati draudošākā situācija. Pašlaik esot fiksēts septītais augstākais ūdens līmenis, kāds šajā vietā reģsitrēts.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) atzīmēja, ka, vērtējot situāciju Jēkabpilī, esot skaidrs, ka plūdi nav beigušies un sagaidāms sarežģīts pavasaris. Pašlaik applūdušo māju skaits neesot liels.

Pēc ministra teiktā, šobrīd neesot jāveic pasākumi attiecībā uz ūdens līmeņa mākslīgu regulēšanu, izmantojot hidroelektrostacijas.

Ministrs norādīja, ka līdz šim veiktie ieguldījumi, ierīkojot hidrotehniskās un aizsargbūves, kā arī veicot krastu stiprināšanu, esot attaisnojušās un draudi iedzīvotāju drošībai līdz ar to esot mazāki, nekā tie būtu varējuši būt bez preventīvo darbu veikšanas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis informēja, ka uz vietām, kur ir lielākie plūdu draudi, tiek pārdislocēti papildu resursi, kas nepieciešami glābšanas darbiem.

Tāpat tiek apzināti VUGD darbinieki, kuri ir brīvi no dežūrām, lai vajadzības gadījumā piesaistītu papildu cilvēkus.

Amatpersonas atzina, ka pašlaik bīstamākā situācija izveidojusies Daugavas posmā no Pļaviņām līdz Jēkabpilij, kur faktiski ir vienlaidus vižņu masa. Vietās, kur vižņi sablīvējas līdz upes dibenam, palielinās ūdens līmenis, savukārt vietās, kur ūdens vēl atrod ceļu starp vižņiem, ūdens līmenis krītas.

Pēc sēdes dalībnieku paustā, šobrīd nav nepieciešamības spridzināt sablīvējušos ledu. Tam būtu nozīme, ja būtu jāspridzina ledus sega, taču vižņu gadījumā, spridzināšana nedošot vajadzīgo efektu.

Kā ziņots, ņemot vērā laika apstākļus un plūdu draudus vairākos upju baseinos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar AS "Latvenergo" šodien Ķeguma HES rīkoja sanāksmi palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai.

Sanāksmē pārrunāti hidrometeoroloģiskie novērojumi un plūdu prognozes, plūdu riskam pakļauto pašvaldību ziņojumi par faktisko situāciju un turpmāko rīcību, kā arī iesaistīto institūciju gatavība plūdiem.

Pašlaik sliktākā situācija ir Daugavas posmā starp Jēkabpili un Pļaviņām, kur jau applūdušas vairākas dzīvojamās mājas un izsludināts sarkanais brīdinājums par ļoti augstu ūdens līmeni.

Sarkanās pakāpes brīdinājums nozīmē, ka ir liela iespēja rasties ievērojamiem postījumiem plašā teritorijā un ka var būt apdraudētas cilvēku dzīvības. Iedzīvotājiem nepieciešams rīkoties - jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem un evakuācijai, jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu