ASV demokrāti aicina Baidenu izraidīt Bolsonaru Brazīlijas nemieru dēļ (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV demokrātu likumdevēji ceturtdien aicināja prezidentu Džo Baidenu anulēt Brazīlijas eksprezidenta Žaira Bolsonaru vīzu, jo ASV nevajadzētu dot patvērumu nevienam, kas iesaistīts nemieros pret Brazīlijas jaunievēlēto valdību.

Bolsonaru, kurš ir bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa tuvs sabiedrotais, pēc zaudējuma prezidenta vēlēšanās aizlidoja uz ASV Floridas štatu, neapmeklējot jaunā Brazīlijas prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas inaugurāciju 1.janvārī. Viņš ir izteicis nepamatotus apgalvojumus, apšaubot oktobrī notikušo Brazīlijas prezidenta vēlēšanu godīgumu, un nav nepārprotami atzinis savu sakāvi.

Protestējot pret Silvas inaugurāciju, Bolsonaru atbalstītāji 8.janvārī ielauzās Nacionālā kongresa un Augstākās tiesas ēkās, kā arī prezidenta pilī. Iebrucēji izdemolēja telpas, salaužot mēbeles un un sabojājot mākslas priekšmetus, kā arī piekāva piecus žurnālistus.

Notikušais atgādināja ainas no 2021.gada 6.janvāra notikumiem Vašingtonā, kad Trampa atbalstītāji atteicās pieņemt viņa zaudējumu ASV prezidenta vēlēšanās un iebruka Kapitolija ēkā.

Bolsonaru tviterī nosodīja "iebrukumu sabiedriskajās ēkās un to postīšanu", tomēr noraidīja Lulas apsūdzības, ka viņš musinājis savus atbalstītājus uz šādu rīcību.

"Mēs zinām no pašu pieredzes par ietekmi - gan tūlītēju, gan ilgtermiņa - tam, ka valdības amatpersonas grauj demokrātiskās normas, izplata dezinformāciju un uzkurina vardarbīgu ekstrēmismu," teikts 41 ASV Pārstāvju palātas locekļa vēstulē.

"Mēs nedrīkstam ļaut Bolsonaru vai citām bijušajām Brazīlijas amatpersonām patverties Savienotajās Valstīs, lai izvairītos no tiesas par jebkādiem noziegumiem, ko viņi var būt izdarījuši, esot amatā," teikts demokrātu kongresmeņu vēstulē.

Viņi aicināja Baidena administrāciju izvērtēt, vai Bolsonaru vizīte ASV ir likumīga, jo Bolsonaru var būt ieradies ASV ar oficiāla apmeklētāja vīzu, lai gan vairs nav prezidenta amatā.

Viņi arī aicināja ASV Tieslietu ministriju saukt pie atbildības jebkuru cilvēku Floridā, kas "var būt finansējis vai atbalstījis vardarbīgos noziegumus 8.janvārī".

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, trešdien preses konferencē atbildot uz jautājumu par Bolsonaru atrašanos Floridā, sacīja, ka ASV nav saņēmušas nekādus pieprasījumus no Brazīlijas, bet "ātri" reaģētu uz tādiem.

"Attiecībā uz indivīdiem, mēs tagad runājam par cilvēkiem, kas ir privātpersonas. Nav piemēroti mums komentēt jebkura indivīda vīzas statusu," teica Blinkens.

Viņš tomēr sacīja, ka Baidens cieši sadarbosies ar Lulu, kurš plāno februārī apmeklēt Vašingtonu. "Mēs atbalstām Brazīlijas demokrātiju un tās institūcijas," teica Blinkens.

Bolsonaru intervijā telekanālam "CNN Brasil" sacīja, ka bija plānojis atgriezties Brazīlijā līdz janvāra beigām, bet mainīs savus plānus veselības iemeslu dēļ. Viņš ir hospitalizēts Floridā saistībā ar ievainojumiem, kurus bija guvis 2018.gadā notikušā uzbrukumā, kad tika sadurts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu