No Lietuvā sprāgušā gāzesvada dabasgāze sūknēta arī uz Latviju (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Gāzes vada sprādziens Lietuvā pašlaik nerada problēmas ar gāzes apgādi Latvijā, sacīja klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV).

Ministrs gan atzina, ka šī avārija ir sensitīva Latvijai, jo tas ir maģistrālais gāzes vads, pa kuru no Klaipēdas uz Latviju tiek piegādāta sašķidrinātā dabasgāze.

No Lietuvas kolēģiem tiek gaidīta precīza informācija par notikušo un negadījuma iemesliem, taču provizoriski avārijas seku novēršana esot gaidāma dažu nedēļu griezumā.

Čudars uzsvēra, ka pēc pašlaik viņa rīcībā esošās informācijas no Lietuvas, tā esot bijusi "tehniska rakstura avārija".

Vakara gaitā Čudars ir sazinājies ar Lietuvas enerģētikas ministru Daiņu Kreivi, kurš informējis, ka gāzes piegādes no Lietuvas tiks daļēji turpinātas, izmantojot paralēlu gāzes vadu. Tāpat saņemta informācija, ka bojātā gāzes vada remontdarbi varētu prasīt aptuveni vienu līdz divas nedēļas.

Ministrs uzsvēra, ka, ņemot vērā Inčukalna gāzeskrātuvē esošās rezerves un silto ziemu, šobrīd nav problēmu ar gāzes apgādi Latvijā.

Latvijas dabasgāzes pārvades sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" pārstāve Dace Baltābola aģentūru LETA informēja, ka Latvijā dabasgāzes apgāde nav ietekmēta un to pilnībā nodrošina Inčukalna pazemes gāzes krātuve.

Uzņēmums esot informēts par notikušo avāriju Lietuvā un seko notikumu attīstībai.

Klimata un enerģētikas ministrijā aģentūru LETA informēja, ka ir saņemta informācija par maģistrālā gāzes vada avāriju Lietuvā, posmā starp Panevēžu un Latvijas robežu. Pēc sākotnējās informācijas, avārija saistīta ar tehniska rakstura bojājumiem, taču vēl tiek noskaidroti notikušā apstākļi.

Kā vēsta Lietuvas ziņu portāli, Lietuvas Pasvales rajonā piektdien eksplodējis uzņēmuma "Amber Grid" apkalpotais maģistrālais gāzes vads, pa kuru gāze tiek transportēta arī uz Latviju.

Policija ziņas par sprādzienu, kura rezultātā gaisā pacēlies apmēram 50 metrus augsts uguns stabs, saņēmusi plkst.16.57. Uz notikuma vietu devušās vairākas ugunsdzēsēju un glābēju brigādes.

Notikuma vietu norobežojusi policija. Slēgts lielceļa Šauļi-Pasvale posms, un saņemtas ziņas, ka Valakēlas ciems, kas atrodas aptuveni četrus kilometrus uz rietumiem no Pasvales un kurā mīt aptuveni 250 cilvēki, tiek evakuēts. Sprādziens noticis aptuveni kilometru no ciemata.

Lietuvas gāzes pārvades sistēmas operators "Amber Grid" par notikušo informējis valdību.

Avārijā cietušais gāzes vads tiek izmantots Lietuvas ziemeļdaļas apgādei un gāzes transportēšanai uz Latviju.

Avārijas cēloņi pagaidām nav zināmi.

Saskaņā ar sākotnējām ziņām cietušo nav.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu