Par "pazudušas baltās sievietes sindromu" un netaisnību pret tumšādainajiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Derika un Natālija Vilsones
Derika un Natālija Vilsones Foto: AP/Scanpix

Kad sociālos tīklus pāršalca Gabijas Petito lieta, mediji to atspoguļoja krietni vien plašāk nekā citus pazudušu cilvēku gadījumus. Skumjais stāsts lika sabiedrībai saprast kaut ko varbūt vēl līdz galam neatskārstu, proti, ka eksistē kaut kas, ko varētu dēvēt par “pazudušas baltās sievietes sindromu”.

Kad pazuda Gabija, teju visa pasaule virtuāli sadevās rokās, lai kopā rastu atbildes. Tajā pašā laikā ik dienu pazūd neskaitāmi citas ādas krāsas cilvēki, tomēr lielākoties sociālajos tīklos un medijos tas atspoguļots tiek skopi, raksta "Distractify".

Seriāls “Tumšādains un pazudis” (Black and Missing), ko iespējams skatīties LMT Viedtelevīzijā, sniedz vērtīgu pretlīdzekli pret šo nevienlīdzību medijos. Jaunais seriāls, kurā piedalās Derika un Natālija Vilsones, varētu nest nozīmīgas un vajadzīgas izmaiņas.

Kas ir Derika un Natālija Vilsones?

Derika un Natālija Vilsones ir svaines, kas izmanto savas prasmes un dzīves pieredzi, lai izgaismotu dažas no lielākajām neatrisinātajām mistērijām, kad pazudušais cilvēks nav baltais.

Derika reiz bija policiste Virdžīnijas štatā, turklāt pirmā melnādainā sieviete policiste Folsčērčas pilsētā. Natālija savukārt ir sabiedrisko attiecību speciāliste, kas nozīmē to, ka viņa zina, kā rīkoties un komunicēt ar visdažādākajiem cilvēkiem.

Derikai ir plašas zināšanas likumdošanā, kamēr Natālija pārzina to, kā pievērst mediju uzmanību tad, kad tas ir visvairāk vajadzīgs. Derika izmanto savas zināšanas un sakarus, lai iedrošinātu policijas iecirkņus uzņemties izmeklēt lietas, kuras varbūt citos gadījumos ignorētu. Tikmēr Natālija apmāca pazudušo cilvēku tuviniekus, kā pievērst sev pēc iespējas lielāku sabiedrības uzmanību.

Kad attiecīgais pazuduša cilvēka gadījums sāk “uzpeldēt” sociālajos tīklos, varas iestādes tiek rosinātas izmantot papildu informāciju, lai izglābtu pazudušo. Vēl kāda brīnišķīga lieta ir Natālijas prasme strādāt ar statistiku. Statistikas fakti, ko viņa atklāj seriālā, ir šokējoši, jo parāda, cik netaisnīga attieksme ir pret tiem pazudušajiem, kuru ādas krāsa nav balta.

Seriālā Natālija atklāj, ka 40% no aptuveni 600 tūkstošiem 2019. gadā pazudušo cilvēku nebija baltie. Daudzi no viņiem bija melnādainie. Diemžēl lietas, kurās iesaistīti melnādaini pazudušie, tiek risinātas daudz lēnāk nekā tad, ja pazudušais ir baltais.

Abas seriāla galvenās varones dara visu, lai parādītu nevienlīdzību, kas valda varas iestādēs, sabiedrībā un sociālajos medijos. Viņas sadarbojas, lai radītu izmaiņas pastāvošajā sistēmā. Viņām ir viens vērtīgs ieteikums – medijiem nevajadzētu tik daudz laika, lai vēstītu par viena indivīda pazušanas gadījumu, jo tas var liegt ziņu virsrakstos vai televīzijā parādīties citiem pazudušajiem.

SERIĀLA KACEKLIS:

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu