Lielākās bankas pasaulē gatavojas "īpaši nežēlīgam" darbinieku skaita samazinājumam

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielākās bankas pasaulē gatavojas vērienīgai darbinieku atlaišanai, kāda iepriekšējo reizi īstenota globālās finanšu krīzes laikā 2008. gadā. Banku akcionāri pieprasa strauju izdevumu samazinājumu, jo būtiski samazinās banku ienākumi.

Paredzams, ka banku sektorā īstenotā “štatu samazināšana” būs “īpaši nežēlīga”, un tai gatavojas gan “Credit Suisse”, gan “Goldman Sachs”, gan “Morgan Stanley”, kas jau sākušas atlaist darbiniekus, vēsta “Financial Times”.

Kopumā lielākajās bankās pasaulē bez darba var palikt vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Paredzams, ka atlaišanas mērogs būs liels, jo pēdējo gadu laikā bankas darbā pieņēmušas daudz cilvēku, kuru pakalpojumi vairs nebūs nepieciešami.

“Darba vietu skaita samazinājums būs nežēlīgs,” teica kompānijas “Silvermine Partners” vadītājs Lī Takers. “Pēdējo divu vai trīs gadu laikā bankas darbā pieņēma pārāk daudz cilvēku.”

Tādas bankas kā “Credit Suisse”, “Goldman Sachs”, “Morgan Stanley” un “Bank of New York Mellon” sākušas masveida atlaišanu. Plānots, ka darbu zaudēs ap 15 000 cilvēku, un analītiķi paredz, ka masveida atlaišana sekos arī mazākas nozīmes bankās.

“Esam saņēmuši brīdinājuma signālus no ASV. Investoriem jāredz, ka bankas vadības spēj samazināt izdevumus. Visticamāk, ka Eiropas bankas arī sekos [amerikāņu banku] piemēram,” teica “Keefe, Bruyette & Woods” analītiķis Tomass Halets.

“Goldman Sachs” pagājušajā nedēļā vien atlaida 3200 darbinieku, tas ir, 6,5% no saviem darbiniekiem, jo pret bankas izpilddirektoru Deividu Solomonu tiek izdarīts spiediens ar mērķi paaugstināt bankas kapitāla rentabilitāti. “Goldman” samazina darbinieku skaitu tādā pat apmērā, kā tas bija pasaules finanšu krīzes laikā 2008. gadā, taču toreiz kompānijas darbinieku skaits bija par trešdaļu mazāks.

Decembrī “Morgan Stanley” no darba atbrīvoja 1800 cilvēku, kas ir ap 2% no kopējā darbinieku skaita.

Pašlaik masveida atlaišana izziņota arī “Credit Suisse”, kas atrodas lielu stratēģisku pārmaiņu priekšā. Pagājušā gada oktobrī banka paziņoja, ka atlaidīs 9000 no 52 000 darbinieku.

Finanšu krīzes laikā pirms 15 gadiem darbu bankās zaudēja vairāk nekā 150 000 cilvēku, bet divas investīciju bankas – “Lehman Brothers” un “Bear Stearns” bankrotēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu