Argentīna un Brazīlija uzsāks gatavošanos jaunai vienotajai valūtai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Brazīlija un Argentīna šonedēļ varētu paziņot par to, ka tiks sākts darbs pie jaunas vienotās valūtas ieviešanas. Projekta realizācija var aizņemt vairākus gadus, taču veiksmīgā gadījumā tā var kļūt par otru lielāko vienoto valūtu pasaulē, vēsta “Financial Times”.

Par projektu tiks lemts Latīņamerikas un Karību valstu sabiedrības CELAC samitā Buenosairesā. Akcents tiks likts uz to, kā jaunā valūta, kuru Brazīlija vēlas saukt par “suriem” (no sur – dienvidi), ļaus gūt labumu reģionālajā tirdzniecībā un kā tā varētu mazināt atkarību no dolāriem. Sākotnēji, visticamāk, jaunā valūta būs apgrozībā paralēli ar Brazīlijas reālu un Argentīnas peso.

Tomēr projekta ieviešanai varētu būt nepieciešami vairāki gadi, atzinis Argentīnas ekonomikas ministrs Serhio Massa, kurš ņēmis vērā Eiropas pieredzi, ieviešot eiro. Vispirms būs nepieciešams izpētīt visus parametrus, kas nepieciešami jaunās valūtas ieviešanai, tostarp arī finanšu jautājumus un centrālo banku lomu.

“Es negribu radīt tukšas cerības. Tas ir pirmais solis ilga ceļa sākumā, kas būs jāveic Latīņamerikai,” pauda Massa piebilstot, ka visas pārējās reģiona valstis, ja vien to vēlēsies, varēs pievienoties šai iniciatīvai.

Valūtas savienībai, kas apvienos visu Latīņameriku, pasaules IKP būs 5% liela daļa. Salīdzinājumam – eirozona sastāda 14% no visas pasaules IKP.

Diskusijas starp Brazīliju un Argentīnu saistībā ar jauno, kopīgo valūtu notiek jau vairākus gadus, taču idejas īstenošanā lielākos šķēršļus likusi Brazīlijas Centrālā banka. Tagad, kad pie varas abās valstīs ir kreisie spēki, projektam īpaša pievilcība ir Argentīnas acīs, kur gada inflācija tuvojas 100%, un kur tiek laista klajā jauna nauda, lai segtu visus izdevumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu