Kā kriptokaraliene izkrāpa no investoriem $4 miljardus, iekāpa lidmašīnā un devās nezināmā virzienā (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: twitter

“Izskatās kā meitene, bet viņa ir liesma. Tik spilgta, ka var apdedzināt acis – labāk skaties projām,” skanēja Alīšas Kīzas dziesma “Girl on Fire” brīdī, kad Londonā tūkstošiem skatītāju priekšā uz skatuves iznāca Ruja Ignatova, kura sevi dēvēja par “kriptokaralieni”. Tas gan bija 2016. gadā. Tagad “kriptokaraliene” ir kļuvusi par vienu no meklētākajām noziedzniecēm pasaulē.

2016. gadā Ignatovas vadītā kompānija “OneCoin” tika uzskatīta par “Bitcoin” galveno konkurentu. Galu galā, arī pati uzņēmēja sacīja, ka “līdz 2018. gadam neviens vairs nerunās par “Bitcoin””. Kā vēlāk izrādījās, 2017. gada beigās Ignatova iekāpa lidmašīnā Sofijas lidostā un pazuda. Bez pēdām. Ar miljardiem dolāru kabatā.

Izrādījās, ka “OneCoin” bija piramīdas krāpniecības shēma, kas ļāva Ignatovai izkrāpt četrus miljardus dolāru, jo sievietei bija izdevies apmuļķot investorus gan ASV, gan citur pasaulē, aicinot investēt viņas uzņēmumā. ASV Federālā prokuratūra uzskata “OneCoin” par vienu no lielākajām starptautiskajām krāpniecības shēmām pasaulē.

Šodien Ignatova ir viena no Federālā izlūkošanas biroja (FIB) desmit meklētākajiem noziedzniekiem līdzās slepkavām un gangsteru klanu līderiem. Viņa ir arī vienīgā sieviete šajā sarakstā. Kopumā FIB meklētāko noziedznieku sarakstā ir 529 noziedznieki, no kuriem tikai 11 ir sievietes.

Ignatova un viņas partneri prata no upuriem izkrāpt miljardiem dolāru apgalvojot, ka “OneCoin” būs “Bitcoin slepkava”. “Patiesībā “OneCoin” bija pilnībā nevērtīgi. Reālais šī projekta mērķis bija melot cilvēkiem ar mērķi izkrāpt no viņiem pēc iespējas vairāk naudas,” teica Ņujorkas prokurors Demians Viljamss.

Kopš Ignatovas pazušanas 2017. gada oktobrī, viņas seja rotā gan FIB mājaslapu, gan daudzus lielākos medijus pasaulē. Viņa ir viena no meklētākajām noziedzniecēm arī Eiropā. FIB uzskata, ka “Ignatova varētu ceļot apkārt ar bruņotiem sargiem un/vai sabiedrotajiem. Viņa būtu varējusi arī veikt plastisko operāciju vai kā citādi mainījusi savu izskatu.”

Foto: EPA/Scanpix

Tiesas rīcībā esošie izmeklēšanas dokumenti liecina, ka Ignatova un viņas sabiedrotais, “OneCoin” līdzdibinātājs Karls Sebastians Grīnvuds jau kopš paša sākuma zināja, ka viņu ambiciozais projekts bija Ponzi shēma.

“Kriptovalūta “OneCoin” tika dibināta ar tikai vienu mērķi – apkrāpt investorus,” sacīja ASV Iekšējo ieņēmumu dienesta (IRS) īpašais aģents Džons Tafūrs.

Savā iekšējā sarakstā Ignatova un Grīnvuds par “OneCoin” runāja kā par “draņķīgu monētu”, turklāt Grīnvuds nekautrējās investorus saukt par idiotiem un trakajiem. Afērā bija iesaistīts arī Ignatovas brālis Konstantīns Ignatovs, kurš uzņēmās vadību pār “OneCoin” pēc māsas pazušanas.

“Tas nav nekas īsti tīrs, vai arī kas tāds, pie kā normāli strādāt un lepoties. Izņemot tad, ja vien ar to var nopelnīt naudu,” rakstīja Ignatova Grīnvudam 2014. gadā. Viņa arī aicināja savu kompanjonu apdomāt izejas stratēģiju gadījumā, ja “OneCoin” piedzīvos krahu. Ignatova piedāvāja “paņemt naudu, bēgt, un uzvelt vainu kādam citam”.

Gribēja būt bagāta

Jau kopš pusaudža gadiem Ignatovai bija viens sapnis – būt bagātai. Viņa ir 42 gadus veca Vācijas pilsone, kura dzimusi Bulgārijā inženiera un skolotājas ģimenē. Grāmatas “The Missing Crypto Queen” (“Pazudusī kriptokaraliene”) autors Džeimijs Bartlets aprakstījis, kā Ignatovai izdevās sasniegt “slavas virsotnes”.

Kad Ignatova bija bērns, viņas ģimene pārcēlās uz dzīvi Vācijā, kur viņai bija lieliskas sekmes skolā. Viņas skolasbiedri meiteni raksturoja kā ļoti gudru, sabiedrisku un apzinīgu. Vēlāk viņa studēja Konstancas universitātē Vācijā, kur saņēma stipendiju. Tur Ignatova iepazinās ar savu topošo vīru, kurš bija jurisprudences students. Viņa gan jau no paša sākuma uzsvērusi, ka nevēlas bērnus – tie traucēšot viņas mērķim kļūt bagātai. Sieviete visiem sacīja, ka viņas mērķis ir kļūt par miljonāri līdz 30 gadu vecumam.

“Viņa izmisīgi gribēja būt bagāta. Ignatova lasīja neskaitāmas grāmatas par to, kā pelnīt naudu,” rakstīja Bartlets.

Pabeidzot Eiropas likuma studijas Oksfordas universitātē, Ignatova ieguva darbu Sofijā, kur viņa bija konsultante starptautiskajā menedžmenta kompānijā “McKinsey & Company”. Klienti viņai uzticējās un tas viņai ļāva kāpt pa karjeras kāpnēm un tuvoties savam mērķim – būt bagātai. Arī lieliskās valodu zināšanas palīdzēja sievietei – viņa zināja angļu, vācu, krievu un bulgāru valodas.

Arī izskatam viņa pievērsa lielu uzmanību – viņas firmas zīme bija vakarkleitas, ko papildināja koši sarkana lūpukrāsa un dimantu auskari. Būtībā – viņa bija kā apsēsta ar savu imidžu, kam bija jāizstaro veiksme un greznība.

Ko piedāvāja “OneCoin”?

Kriptovalūtas kā “Bitcoin” ir digitālie aktīvi, kurus rada un kontrolē globāls, decentralizēts datoru tīkls, un tajā nav iesaistes ne bankām, ne valdībām. Piemēram, “Bitcoin” rada profesionāli kriptovalūtu ieguvēji jeb maineri, izmantojot serverus un datu centrus.

Tā ir lielākoties neregulēta un ļoti ievainojama industrija. Kriptovalūtu aizstāvji norāda, ka tā ir ekonomikas nākotne, kurā noteikumus diktē valūtas lietotāji, nevis centrālās bankas. Kritiķi norāda, ka kriptovalūtas ir ļoti viegli izmantojamas apšaubāmās shēmās un riskantās investīcijās.

2014. gadā Ignatova un Grīnvuds uzsāka “OneCoin” projektu, un sāka to prezentēt investoriem Eiropā, ASV un citviet pasaulē. Viņi rīkoja vebinārus un konferences, aicinot potenciālos investorus ieguldīt līdzekļus, kas ļautu viņiem iegādāties “OneCoin” kriptovalūtu.

Faktiski “OneCoin” darbojās kā daudzlīmeņu mārketinga tīkls, kurā investori saņēma bonusus par jaunu investoru piesaisti, pērkot kriptovalūtas. Tās tika pārdotas “pakās” – sākot no “starta pakas”, beidzot ar “magnāta pakām”.

Ignatova un viņas partneri apgalvoja, ka investori par ieguldīto naudu saņems pieckāršu vai pat desmitkāršu peļņu.

2014. gadā sākās kriptovalūtas iepirkuma bums. Sākot no 2014. gada ceturtā ceturkšņa, divu gadu laikā investori “OneCoin” ieguldīja četrus miljardus dolāru. Vairāk nekā 50 miljoni dolāru bija no investoriem ASV.

“Viņa savu shēmu prata izmantot ideāli, ņemot vērā spekulācijas un to, ka kriptovalūtu tirgus vēl bija pavisam nenobriedis,” teica Ņujorkas prokurors Viljamss.

“OneCoin” netika iegūtas kā citas kriptovalūtas. Šos aktīvus ģenerēja kāda vienkārša datorprogramma.

Federālā prokuratūra norāda, ka kādā 2014. gada e-pastā Ignatova Grīnvudam rakstīja, ka “mēs jau nekādu kriptovalūtu neiegūstam, bet tikai apkāšam cilvēkus.”

Arī valūtas vērtību nenoteica pieprasījums un piedāvājums, bet vienkāršas manipulācijas, ko veica paši “OneCoin” darboņi.

Skaistā “OneCoin” fasāde sāka brukt 2016. gadā, kad investori secināja – viņiem ir ļoti sarežģīti pārdot “OneCoin” kriptovalūtu un atgūt savas investīcijas. Tīmeklī arvien skaļāk sāka izplatīties ziņas, ka “OneCoin” ir krāpniecisks projekts, un galu galā – iesaistījās gan ASV, gan citu valstu izmeklētāji.

Nav skaidri zināms, kas notika ar Ignatovas laulību. Zināms, ka viņa par “OneCoin” nedienām uzzināja tad, kad viņas amerikāņu draugs sadarbojās ar federālajām iestādēm un faktiski nopludināja informāciju par uzņēmuma darbību.

2017. gadā ASV Tieslietu departaments apsūdzēja Ignatovu par liela mēroga krāpniecību, drošības apdraudēšanu un naudas atmazgāšanu, kas nozīmē kā minimums 20 gadus ilgu cietumsodu. Tika izdots viņas aresta orderis.

Iekāpa lidmašīnā un pazuda

Mazāk nekā divas nedēļas vēlāk pēc aresta ordera izdošanas, 2017. gada 25. oktobrī Ignatova tika redzēta Sofijas lidostā, kur viņa iekāpa lidmašīnā uz Atēnām Grieķijā. Tā arī ir pēdējā reize, kad Ignatova redzēta. Viņa pazuda, atstājot savus biznesa partnerus tikt skaidrībā ar “OneCoin” problēmām.

FIB uzskata, ka Ignatova varētu būt devusies uz Atēnām, no kurienes tālāk lidojusi uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Vāciju, Krieviju vai pat atpakaļ uz Bulgāriju. FIB joprojām piedāvā 100 000 dolāru atlīdzību cilvēkam, kuram ir zināma jebkāda informācija par Ignatovas iespējamo atrašanās vietu.

“Viņa aizbēga ar milzīgu naudas summu. Nauda ļauj nopirkt daudz draugu, un es nešaubos, ka viņa to noteikti izmanto savā labā,” sacīja FIB Ņujorkas direktora vietnieks Maikls Driskols.

Ignatovas partneriem tik labi neveicās – Grīnvuds tika arestēts 2018. gada jūlijā savās mājās Taizemē un izdots ASV. Viņš savu vainu atzina un pašlaik ir cietumā. Viņam draud 20 gadus ilgs cietumsods.

Krāpnieces brālis Konstantīns tika arestēts 2019. gada martā Losandželosas lidostā. Viņš ieradās ASV biznesa darīšanās un vēlējās atgriezties mājās Bulgārijā, taču – viņš tika arestēts un nogādāts izolatorā, kur tika uzdoti jautājumi par viņa māsu. Ignatovs atzina savu vainu apsūdzībās par krāpniecību un naudas atmazgāšanu, un februārī Ignatovu gaida tiesas spriedums.

Lai arī “OneCoin” ir pagātne, tā dibinātāja – sieviete garās vakarkleitās un greznās rotaslietās ir apmānījusi arī tiesībsargājošās iestādes. Vairāk nekā piecus gadus pēc iekāpšanas lidmašīnā uz Grieķiju, bijušās “kritokaralienes” tālākais liktenis un atrašanās vieta ir liela un nenoskaidrota mistērija…

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu