"Sasniegti katastrofāli apmēri." Komisija atbalsta aromatizēto elektronisko cigarešu aizliegšanu (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Saeimas komisijas deputāti otrdien, 24. janvārī, lēma, ka Latvijas tirgū jāaizliedz elektronisko cigarešu šķidrumi un to sastāvdaļas, kurās ir aromatizētāji, kas attiecīgi atvieglo nikotīna uzņemšanu, vēsta LTV. 

Lēmums pieņemts, noraidot priekšlikumu nepiemērot ierobežojumus aromatizētajām bezdūmu cigaretēm. Iemesls attiecīgajam lēmumam ir gaužām vienkāršs - jauniešu vidū strauji izplatās dažādu elektronisko cigarešu lietošana.

Raidījums skaidro, ka teju visi Latvijas tirgū pieejamie elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamie šķidrumi satur aromatizētājus. Aizliedzot aromatizētājus, tiks aizliegti elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamie šķidrumi un arī paši aromatizētāji, ieskaitot tabakas garšu.

Mediķi norāda, ka tieši elektronisko cigarešu lietošana bērnu vidē esot sasniegusi katastrofālus apmērus.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pneimonologs Alvils Krams skaidro: "Tā garšiņa ir svarīga, lai bērniņš pamēģinātu, mēs cīnāmies pret garšu, lai tas bērns nesāktu [smēķēt]". 

"Jo mazāks bērns, jo ātrāk kļūst atkarīgs," pauda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) virsārste Renāte Snipe, piebilstot, ka "pieaudzis uzpīpēs ballītē saltu, viņam nekas nebūs, bet bērns ļoti ātri kļūs atkarīgs."

"Ja viņš smēķē parastās, cigaretes to var sajust, bet šo saltu nevar, to var smēķēt pat klasē un neviens neko nejutīs," akcentēja Latvijas Sabiedrības veselības asociācijas valdes locekle Iveta Pudule.

Tomēr ne visi iesaistītie ir par aizliegumu. Deputāte Ramona Petraviča (LPV) ir viena no priekšlikuma autorēm, kas rosina nepiemērot aromatizētajām cigaretēm aizliegumu.

Deputāte uzskata, ka aromātu aizliegums palielinās melno tirgu un nesasniegs mērķi pasargāt jauniešus. Turklāt viņa pauž, ka bezdūmu alternatīvas esot mazāk kaitīgas.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāte piedāvā celt vecumu, no kura var iegādāties šīs ierīces un aromatizētājus. "Tie nav domāti bērniem un pusaudžiem, jāceļ vecums, no kura var iegādāties, 21 gada, lai nevar ienest skolās," viņa piedāvā. 

Deputātei piebalsoja un līdzīgu viedokli pauda vairāki dažādu asociāciju pārstāvji. Viņi rosināja nerunāt par pilnīgu aizliegumu, bet gan cīnīties, lai bērni nevar iegādāties aromatizētās, elektroniskās cigaretes.

"Varam pateikt, ka šo produktu nebūs, bet tie, kas gribēs, tāpat varēs viņus iegūt, iegādājoties ārzemēs," skaidroja Tradicionālo un bezdūmu tabakas izstrādājumu apvienības valdes loceklis Anrijs Matīss.

Beztabakas produktu asociācijas pārstāvis Emīls Ozoliņš akcentēja, ka, "pieņemot aizliegumu aromātiem, citai šo preču grupai tiks radīti ievērojami labāki apstākļi tirgū."

Deputāti ar balsu vairākumu izskatīšanai otrajā lasījumā atstāja spēkā Veselības ministrijas rosināto aizliegumu aromatizētajām bezdūmu cigaretēm.

Vairāk skaties LTV sižetā!

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu