Iepazīsties - gaļēdājs augs, kurš evolucionējis “tualetē” (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nepente
Nepente Foto: Antony van der Ent/Alastair Robinson

Nepente ir kukaiņēdājs augs, kas evolūcijas ceļā no kukaiņu ķeršanas un ēšanas pārslēdzies uz dzīvnieku izkārnījumu absorbēšanu, lai iegūtu vajadzīgās barības vielas. Šī pārslēgšanās augam nākusi tikai par labu.

Barojoties ar izkārnījumiem, augs uzņem daudz vairāk slāpekļa nekā no kukaiņiem. Lai arī šāds barošanās veids pārāk lielu apetīti mums neraisa, augam tas ir plats solis uz priekšu evolūcijā, vēstīts izdevumā "Science Alert".

Šeit mēs redzam dažas nozīmīgas lietas par to, kā augi spēj pielāgoties un evolucionēt, lai tiktu galā ar dažādiem to apkārtējās vides izaicinājumiem. Uzzinot vairāk par to, kā Nepente ir spējusi uzlabot barības vielu uzņemšanu, mēs tās varam labāk aizsargāt.

Slāpeklis ir galvenais fotosintēzes un citu procesu virzītājspēks, tāpēc augiem tas ir vitāli nepieciešams. Barojoties ar kukaiņiem, augi var uzņemt daudz vairāk nozīmīgu uzturvielu, nekā sniedz ar slāpekli ne tik bagātā augsne. Vietās, kur insektu populācija ir mazāka, augi evolūcijas ceļā mēdz pārslēgties uz alternatīviem barības avotiem.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Annals of Botany”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu