Nozīmīga daļa Latvijas iedzīvotāju plāno samazināt tēriņus, lai segtu komunālos rēķinus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Būtiski pieaugot izmaksām par elektroenerģiju, siltumenerģiju un citiem komunālajiem maksājumiem, Latvijā 44% iedzīvotāju plāno samazināt ikdienas tēriņus, lai spētu nomaksāt komunālo maksājumu rēķinus, aģentūrai LETA pavēstīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem.

Tāpat aptaujā secināts, ka 21% iedzīvotāju kā risinājumu dzīves dārdzībai izvēlas papildu energoefektivitātes risinājumu ieviešanu mājoklī, lai samazinātu ikmēneša rēķinus ilgtermiņā. Tos biežāk plāno ieviest Pierīgā dzīvojošie un iedzīvotāji, kuri ir vecāki par 50 gadiem.

Aptaujas dati arī liecina, ka samazināt tēriņus vairāk plāno sievietes, kā arī iedzīvotāji Latgalē, bet mazāk ekonomiski aktīvie iedzīvotāji vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem.

Vienlaikus aptaujā 12% atzīst, ka pelna pietiekami, lai spētu norēķināties par obligātajiem ikmēneša izdevumiem arī to pieauguma gadījumā.

Tajā pašā laikā gandrīz trešdaļa aptaujāto atzīst, ka viņu ienākumi ir pietiekami, lai ikmēneša rēķinu nomaksa nesagādātu raizes vai arī ir izveidots drošības spilvens neparedzētiem gadījumiem. Ienākumus kā pietiekamus, lai segtu cenu pieaugumu, divas reizes biežāk norādījuši vīrieši nekā sievietes. Savukārt ar uzkrājumiem visbiežāk nodrošinājušies seniori.

Aptaujā arī secināts, ka 9% plāno meklēt labāk atalgotu darbu, lai spētu nomaksāt ikmēneša komunālos rēķinus. Šāda atbilde ir vispopulārākā jauniešu vidū, proti, starp iedzīvotājiem vecumā līdz 29 gadiem.

Aptauja veikta 2022.gada decembrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija", aptaujājot Latvijā 1008 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu