Inflācija Venecuēlā pērn sasniegusi 234%

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

2022. gads visā pasaulē iezīmēja būtisku inflācijas pieaugumu, kā rezultātā centrālās bankas bija spiestas pieņemt dažādus pasākumus cenu kāpuma ierobežošanai. Tikmēr Venecuēlā, kas jau ilgāku laiku ir “līdere” inflācijas jomā pasaulē, pērn pieredzēts būtisks inflācijas kritums, vēsta “Reuters”.

Pagājušajā gadā inflācija Venecuēlā bijusi 234%, paziņojis Venecuēlas viceprezidents Delsi Rodrigess, tiekoties ar Venecuēlas un Turcijas biznesa līderiem.

Kopš novembra Venecuēlas banka vairs nepublicē statistiku, kas skar inflācijas jautājumus. Pēdējie dati bijuši par oktobri, kuros teikts, ka cenu pieaugums bijis 6,2%, salīdzinot ar septembri.

“Vairākus mēnešus prezidents-sociālists Nikolass Maduro un viņa valdība nespēja apturēt patēriņa preču cenu pieaugumu, lai arī tika īstenoti dažādi politiski soļi, piemēram, noteikts fiksēts valūtas kurss, kā arī valsts tēriņu samazināšana un nodokļu palielināšana. Novembrī šajā sistēmā radās plaisas,” vēsta aģentūra “Reuters”.

Pašlaik inflācija Venecuēlā turpina uzņemt apgriezienus, jo bolivārs kļūst mazvērtīgāks attiecībā pret ASV dolāru.

“2018. gadā inflācija Venecuēlā sasniedza 130 000%, bet 2022. gadu mēs pabeidzam ar 234%. Mums tas ir galvenais faktors, jo zinām, kā cenu paaugstināšana ietekmē iedzīvotāju dzīves kvalitāti,” skaidro Rodrigess aģentūrai EFE.

Iepriekš vēstīts, ka pēdējo gadu laikā Venecuēla piedzīvo smagu sociāli ekonomisko krīzi, ko pavada ļoti augsta inflācija, nacionālās valūtas devalvācija, kā arī pirmās nepieciešamības preču deficīts.

2021. gadā cenu pieaugums bija vairāk nekā 686%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu