Floridas līcī iepeldējušas agresīvas zivis ar čūskas seju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Agresīvās zivis atrastas teritorijā Floridā, kur tās nekad nebija manītas, tāpēc dabas aizsardzības speciālisti nu ir nobažījušies par to, kādu postu šī invāzija varētu nest.

Dīvainās zivis (channa aurolineata) nejauši atrada Floridas universitātes dabaszinātnieki. Šī ir pirmā reize, kad šīs sugas zivis atrastas Floridas līča piekrastē. Čūskas galvas zivis ir cēlušās Āzijā un Āfrikā. Tiek uzskatīts, ka Amerikā tās nonākušas, cilvēkiem upēs izsviežot savu akvāriju saturu kā arī tirdzniecības ar zivīm dēļ, raksta "Newsweek".

Ar lielu muti apveltītās zivis ir plēsēji, kas spēj elpot gaisu un ārpus ūdens pavadīt līdz pat četrām dienām. Turklāt tās spēj pārvietoties nelielas distances pa sauszemi.

Šī zivju suga tiek uzskatīta par invazīvu, jo potenciāli apdraud vietējo ekosistēmu. Zivis sev līdzi spēj nest līdz pat 50 tūkstošiem ikru, kas nozīmē to, ka tās var strauji vairoties. Tās ir ļoti agresīvas un spēj ātri iznīcināt citu zivju populācijas.

Zinātniskajā žurnālā “Aquatic Invasions” publicētajā pētījumā aprakstītais invāzijas gadījums zinātniekiem bija pamatīgs pārsteigums, ņemot vērā attālumu starp jaunatklātajām zivīm un citām šo zivju populācijām. Tieši tāpēc zinātnieki uzskata, ka zivis tur nonākušas ar cilvēka palīdzību. Pēc zivju atklāšanas tās no ūdenstilpes tika aizvāktas.

2020. gadā pētnieki novēroja, kā šīs sugas zivs izlien no ūdens, nogrābj vardi un ar to ienirst atpakaļ ūdenī. Tas ir tikai viens no piemēriem, kā šīs zivis var kaitēt ekosistēmai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu