Vai Davosas forums aizliedzis vakcinētiem pilotiem pārvadāt pasākuma viesus? (1)

Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Sociālajos medijos izplatās maldi, ka Pasaules ekonomikas forums dalībnieku lidojumiem uz Davosu it kā meklējot tikai nevakcinētus pilotus. Šim apgalvojumam nav nekādu pierādījumu.

Neilgi pirms šī gada Pasaules ekonomikas foruma atklāšanas 16. janvārī Davosā, Šveicē, sociālajos medijos sāka izplatīties dažādi ar to saistīti nepatiesi apgalvojumi. Viens no tiem savijies ar maldiem par Covid-19. Proti, apgalvots, ka Pasaules ekonomikas forums, kā arī tā dibinātājs un vadītājs Klauss Švābs esot aizliedzis vakcinētiem pilotiem drošības risku dēļ pārvadāt pasākuma dalībniekus. Apgalvojums izplatījies angļu, krievu, arī latviešu valodā. Piemēram, kādā anonīmā Facebook profilā, kurā regulāri publicēta maldinoša informācija par Covid-19, teikts:

“Davosas forums aizliedzis vak. pilotiem apkalpot šo pasākumu, kāds tam iemesls…?”

Pievienotajā video kāds cilvēks pie auto stūres krievu valodā stāsta:

“Vai jūs zināt, ka Davosā viņiem bija saietiņš? Laikam zinat, dzirdējāt. Bet to momentu, ka viņi aizliedza vakcinētiem pilotiem apkalpot to forumu, jūs zinājāt? (smejas) Nezinājāt? Tad lūk, visi, kas izgājuši 19. slimības procedūru, tagad netiek pielaisti lidojumiem Eiropā.”

Šo video TikTok redzējis vairāk nekā pusmiljons lietotāju.

Stāsts par to, ka pasaules elite pieprasot sev nevakcinētus pilotus, nācis no ASV. Vairāki Facebook profili kā pamatojumu šim apgalvojumam pievieno video interviju ar bijušo komercpilotu Alanu Deinu. Faktu pārbaudes medijs Snopes norāda, ka sākotnēji viņa stāstītais atrodams sazvērestības teoriju vietnē Infowars. Deina apgalvojis, ka elites pārstāvji vēršas pie komercpilotu grupas U.S. Freedom Flyers vadītāja Džoša Jodera, lai nolīgtu nevakcinētus pilotus saviem darījumu braucieniem.

U.S. Freedom Flyers apvieno pilotus, kas iestājušies pret vakcināciju. Arī Deina medijiem iepriekš stāstījis, ka atbrīvots no darba Austrālijas lielākajā lidsabiedrībā Qantas, jo atteicies vakcinēties pret Covid.

Vēlāk šī “ziņa” tika pavairota, jau apgalvojot, ka Pasaules ekonomikas forums vai pat tā vadītājs Švābs personīgi nolīdzis nevakcinētus pilotus. Tomēr pats U.S. Freedom Flyers vadītājs Joders mikroblogošanas vietnē Twitter 16. janvārī noliedzis, ka jebkad būtu tā teicis par Davosas foruma dalībniekiem.

Foto: Attēls: Ekrānšāviņš no mikroblogošanas vietnes Twitter.

“Klikšķu žurnālistika ir posts. Es nekad neesmu teicis, ka Pasaules ekonomikas forums/Davosa ir meklējis nevakcinētus pilotus. Es teicu, ka turīgi uzņēmēji ir vērsušies pie manis ar šādu nolūku,” Joders pauda savā Twitter kontā.

Maldus, kas vedina domāt par Pasaules ekonomikas foruma it kā nevakcinētu pilotu meklējumiem, izplatījusi arī partija Latvija pirmajā vietā. Partijas pārstāvji regulāri izplata nepatiesu informāciju, tostarp par Covid-19 un vakcināciju. Partijas YouTube kanālā 21. janvārī publicēts video, kurā Saeimas deputāts Vilis Krištopans stāsta par “potētu ASV pilotu problēmām”. Šo video redzējuši 11 tūkstoši. Deputāts tajā stāsta: “Uz Davosu lidoja lielākoties privātie reisi. Tur nemaz tādu regulāro reisu nav. (..) Privātās kompānijas tagad fraktē tikai nepotētus pilotus, jo baidās, ka pilotam var notikt kaut kāda sirds lēkme, kas tagad bieži notiek, vai insults.”

Krištopans arī nepamatoti stāsta, ka Covid pošu blakņu, piemēram, sirds problēmu dēļ potētajiem pilotiem ir grūtības iziet lidošanai nepieciešamās medicīniskās pārbaudes. Iespējams, viņa teiktais ir saistīts ar janvāra vidū populārajiem maldiem, ka saistībā ar vakcināciju pret Covid ASV Federālajai aviācijas administrācijai (FAA) nācies mainīt pilotu sirds veselības prasības. Tā nav taisnība. FAA ziņu aģentūrai Associated Press skaidroja, ka izmaiņas ieviestas, jo administrācijas kardioloģijas konsultanti nākuši klajā ar jaunu, zinātniski pamatotu informāciju. Proti, ka noteikti sirds darbības rādītāji nav saistīti ar pilotu grūtībām vai nespēju veikt savus pienākumus. Turklāt jaunās prasības atbilstot Amerikas Kardioloģijas koledžas vadlīnijām. FAA arī norāda, ka viņiem “nav liecību par pilotu darbnespēju vai lidmašīnu negadījumiem, kurus būtu izraisījuši piloti, kas cieš ar Covid vakcīnām saistītām medicīniskām komplikācijām.”

Telefonsarunā Krištopans Re:Check sacīja, ka informāciju smēlies vairākās ASV ziņās. Uz lūgumu norādīt precīzāku avotu viņš atbildēja: “Maiami ziņas. Tad ir vēl vairākas, bet man jums nav jāatskaitās.” Re:Check šādu politiķa minēto avotu atrast neizdevās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu