Kleitu stāsti: princese Diāna un "Travoltas" pusnakts zilā kleita

Foto: AP/AFP/REUTERS/SCANPIX. Kolāža: TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Diez vai vēl kāda vīrieša vārdā ir nosaukta kāda vakarkleita, tāpēc varam teikt, ka šī tumši zilā samta skaistule ir ļoti īpaša. Kāpēc šī kleita saistāma ar aktieri Džonu Travoltu un kādu noslēpumu tā slēpj? 

Raksts no arhīva: oriģināls 2021.g. 31.janvārī.

1985. gada novembrī princese Diāna kopā ar vīru, Velsas princi Čārlzu devās oficiālā vizītē uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Pāris apmetās Baltajā namā, kur 9. novembrī apmeklēja svinīgas vakariņas par godu karaļpāra vizītei.

Greznajam pasākumam bija iepriekš jāsagatavojas - vajadzēja tapt īpašai vakarkleitai, kurā Diāna apburs Baltā nama publiku.

Tā aizsākās šīs skaistās pusnakts krāsas samta vakarkleitas stāsts. 

Foto: AP/AFP/REUTERS/SCANPIX

Radījis britu Oscar de la Renta - Viktors Edelšteins

Šo daili radījis Londonā dzimušais modes dizainers Viktors Edelšteins (Victor Edelstein), kurš astoņdesmitajos gados tika raksturots kā britu Oscar de la Renta. Viktora daiļradei sinonīms bija "angļu elegances tīrradņa meistars". 

Protams, šī pusnakts krāsas vakarkleita ar Velsas princeses vārdu iegāja vēsturē un ir visslavenākais Viktora radītais tērps. Edelšteins ir radījis tērpus arī citām karaļnama dāmām, taču šobrīd koncentrējies uz glezniecību. 

Kā Viktors pats reiz raksturoja kleitu - iedvesma nākusi no Edvarda laika modes, piešķirot kleitai "vēstures" un "drāmas" piegaršu.

Samta audums jau pats par sevi ir karalisks un vienmēr saistās ar izsmalcinātību un eleganci.

Princese Edelšteina studijā bija redzējusi līdzīgu samta kleitu bordo krāsā un palūdza, lai tādu viņai pašūtu pusnakts tumši zilu. Kleitas darināšana notika viņas privātajos apartamentos Kensingtonas pilī.

Galarezultātā princese bija tik ļoti sajūsmināta, ka uzreiz steidzās to parādīt princim Čārlzam. Čārlzam tā šķitusi kā labs fons, uz kā izcelt dārglietas...

Foto: AP/AFP/REUTERS/SCANPIX

Laiks slavenajai "Saturday Night Fever" dejai

Svinīgo vakariņu laikā princesi Diānu uz deju lūdza tajā laikā gados jaunais Holivudas aktieris, filmas "Saturday Night Fever" zvaigzne Džons Travolta. Nebija noslēpums, ka princesei Dī viņš ļoti simpatizēja un Diāna bija starp viņa talanta cienītājām. Kad Travolta devās uzlūgt Diānu uz deju, viņa esot ļoti sakautrējusies un meitenīgi nosarkusi, kas piešķīra šim mirklim īpašu auru. Abi dejoja Travoltas filmas "Saturday Night Fever" mūzikas ritmā.

Fotogrāfijas un TV materiāli, kuros redzams, kā viņi slīd pa dejas zāli, tika plaši izplatīti visā pasaulē, un tā kleitu sāka dēvēt par "Travoltas kleitu". 

Diāna bija tā vakara karaliene, viņu ar lielu lepnumu izdancināja arī ASV prezidents. 

Foto: AP/AFP/REUTERS/SCANPIX
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Kleita tika vilkta atkal un atkal, līdz to pārdeva izsolē

Princese kleitu valkājusi arī atkārtoti vairākās oficiālās vizītēs un filmu pirmizrādēs. 

Tumši zilā samta vakarkleita, kurā princese Diāna 1985. gadā Baltajā namā dejoja ar tobrīd popularitātes virsotnes sasniegušo aktieri Džonu Travoltu, visus šos gadus vērtēta kā leģendāra. Kleita 2013. gadā pārdota par 296 364 eiro!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu