Apdrošinātājs: zobārstniecības pakalpojumu cenas pērn augušas par 40% (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zobārsts. Ilustratīvs foto.
Zobārsts. Ilustratīvs foto. Foto: NICOLAS MAETERLINCK / AFP

Izvērtējot aizvadītā gada apdrošināšanas atlīdzību datus, apdrošināšanas sabiedrība "Ergo" Latvijā secinājusi, ka gan pēcpandēmijas posms, gan strauji augošā inflācija ir būtiskākie faktori, kas ietekmējuši atlīdzību izmaksu apjomu veselības apdrošināšanā. Tostarp lielākais cenu kāpums novērots tieši zobārstniecības pakalpojumu segmentā. 

Kopumā Baltijā apdrošināšanas kompānija "Ergo" pērn atlīdzībās izmaksājusi vairāk nekā 220 miljonus eiro, bet tieši Latvijā – 2022. gadā izmaksājusi atlīdzības 68 miljonu eiro apmērā. No tiem lielākā daļa jeb 41 miljons eiro izmaksāts veselības un dzīvības apdrošināšanas veidos, bet citu risku, tostarp OCTA, KASKO, īpašuma, ceļojumu, civiltiesiskās atbildības un nelaimes gadījumu, apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāti 27 miljoni eiro.

Komentējot tieši veselības apdrošināšanas segmenta rādītājus, "Ergo Life Insurance SE" Dzīvības un Veselības apdrošināšanas departamentu direktors Baltijā Gints Konrads atzīmēja, ka pērn iedzīvotāji vairāk sākuši izmantot maksas ambulatoros medicīnas pakalpojumus, kas, iespējams, saistīts ar Covid-19 pandēmijas laikā atlikto slimību ārstēšanu. Saskaņā ar uzņēmuma apkopoto informāciju 2022. gadā palielinājies to apdrošināto personu īpatsvars, kas vismaz reizi gadā saņēmuši kādu ambulatoro medicīnas pakalpojumu – veikuši izmeklējumus, medicīniskas manipulācijas vai saņēmuši konsultācijas. Ja vēl 2021. gadā tie bija 70% no kopējā apdrošināto skaita, tad 2022. gadā jau gandrīz 90%, liecina "Ergo" dati.

Savukārt, komentējot inflācijas ietekmi, viņš norādīja, ka tā visizteiktāk jūtama zobārstniecības pakalpojumos, kur cenas pieaugušas līdz pat 40%. Būtisks kāpums bijis arī biežāk izmantotā medicīnas pakalpojuma – konsultāciju – izmaksās. To cenas augušas par 15-30% atkarībā no ārsta specialitātes.

"Redzam, ka pērn iedzīvotāji biežāk meklējuši palīdzību pie mediķiem un izmantojuši savas veselības apdrošināšanas polises, jo pandēmijas periodā ārstniecības iespējas daudziem bija ierobežotas. Biežāka došanās pie ārstiem, iespējams, saistāma arī ar to, ka kopumā pieaugusi sabiedrības uzņēmība pret vīrusu saslimšanām. Dati arī liecina, ka 2022. gadā apdrošinātie iedzīvotāji valsts apmaksātos medicīnas pakalpojumus saņēmuši par 5% mazāk nekā gadu iepriekš, kas saistāms ar ierobežoto valsts apmaksāto pakalpojumu pieejamību," skaidroja Konrads.

Inflācijas ietekme arī citos apdrošināšanas veidos

"Ergo" Atlīdzību regulēšanas departamenta direktore Ilze Andersone atzīmēja, ka inflācijas ietekme vērojama arī citos apdrošināšanas veidos. Piemēram, strauji pieaugot būvniecības izmaksām, 2022. gadā par 14% palielinājies vidējās atlīdzības apmērs privātīpašuma apdrošināšanā.

"Savukārt Covid-19 ierobežojumu atcelšana atkal iekustinājusi ceļojumu apdrošināšanas sektoru. 2022. gadā atsākoties aktīvai tūrisma pakalpojumu izmantošanai un palielinoties ārvalstu ceļojumu iespējām, pieteikto ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību apjoms pieaudzis par 156%, salīdzinot ar 2021. gadu," informēja Andersone.

Vienlaikus apkopotie dati liecina, ka pagājušā gada sākumā piedzīvotās vētras atstājušas lielu ietekmi uz nekustamā īpašuma apdrošināšanas atlīdzību skaitu - pērn janvārī "Ergo" tika pieteikts par 60% vairāk privātīpašuma apdrošināšanas atlīdzību nekā parasti šajā laikā. Savukārt kopumā par vēja radītajiem postījumiem "Ergo"2022. gadā atlīdzībās izmaksāja gandrīz 700 tūkstošus eiro. Kompānijā norādīja, ka lielākās atlīdzību izmaksas pērn saistītas ar dažādām ugunsnelaimēm komercīpašumos, tostarp ar uzņēmējdarbības pārtraukšanas riska iestāšanos ugunsgrēku seku dēļ.

Tāpat inflācija ietekmējusi ne vien būvniecības jomu, bet arī transporta apdrošināšanu, turklāt 2022. gads iezīmējis paradumu maiņu. "Ergo"novērojumi liecina, ja līdz šim klienti zaudējumu atlīdzināšanu izvēlējās remonta pakalpojumu veidā, tad gada pēdējos mēnešos izvēle arvien vairāk krita par labu atlīdzības saņemšanai naudā.

"Ergo" apdrošinātāju grupa Baltijā pārstāv starptautisko apdrošināšanas grupu "Ergo International", kuras mītne ir Diseldorfā, Vācijā, un tās lielākais akcionārs ir starptautiskā pārapdrošināšanas sabiedrība "Munich Re". Latvijā darbojas "Ergo Life Insurance SE" Latvijas filiāles un "Ergo Insurance SE" Latvijas filiāle.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu