Sperts pirmais solis dodo atgriešanai dzīvē (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Dodo
Dodo Foto: Wikimedia Commons

Veiksmīgais jaunuzņēmums “Colossal Biosciences” spēris soli tuvāk kopš 17. gadsimta izmirušo dodo atgriešanai dzīvē.

Futūristisko plānu iespējams realizēt tikai tagad, kad Dalasā bāzētajam uzņēmumam izdevies pilnībā atšifrēt dodo genomu, rakstīts paziņojumā presei.

Šis savdabīgais putns ir viens no daudzajiem sen izmirušajiem dzīvniekiem, kurus zinātnieki vēlas atgriezt atpakaļ dzīvē. Šis pats uzņēmums pirms tam paziņoja par plāniem atgriezt pasaulē Tasmānijas vilku un mamutu.

Protams, vēl daudz kas jāpaveic, pirms varēs atgriezt šos putnus dzīvē. Zinātnieki nespēj radīt dzīvību no nulles, tāpēc nāksies izgudrot veidu, kā īpašos dodo gēnus ievietot dzīvā embrijā.

Tas nav viegls uzdevums. Nākamais solis ir šīs ģenētiskās informācijas salīdzināšana ar dodo radniecīgiem putniem, piemēram, Nikobaru balodi (Caloenas nicobarica), lai saprastu, kādas ģenētiskās mutācijas dodo padara par dodo, rakstīts izdevumā “CNN”.

Pētnieki plāno senos putnus atdzīvināt Maurīcijas salā Indijas okeānā, kur tie dzīvoja, pirms izmira cilvēka darbību dēļ. Jāsaka gan, ka jaunradītais putns būs hibrīds, kas vien atgādinās savus priekštečus.

Šis plāns ir “ļoti, ļoti izaicinošs,” izdevumam “The Guardian” teica pētnieks Jūens Birnijs.

Tiesa, pastāv dažas ētiska rakstura problēmas, kas saistītas ar šīs putnu sugas radīšanu un palaišanu savvaļā. Daži neredz jēgu, kāpēc tas vispār būtu jādara un vai tas ir labākais veids, kā izmantot līdzekļus un resursus. Dzīvnieku sugas tomēr jāglābj, pirms mēs paši tās esam iznīcinājuši.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu