"Vairs nav kur" jeb Lavrovs Āfrikā meklē jaunus draugus (23)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otro reizi divu nedēļu laikā devies vizītēs uz Āfriku, lai “pārrautu” diplomātisko un ekonomisko blokādi un atrastu jaunus Krievijas naftas un ieroču pircējus, vēsta “The Moscow Times”.

Pēc vizītēm Angolā, Eritrejā un Lesoto janvārī, Lavrovs devies uz Mali, kur otrdien tikās ar ārlietu ministru Abdulaju Dipu, un no turienes devās tālāk uz Mauritāniju, kur Lavrovu uzņēma prezidents Mohameds ul Gazvani.

Mali Krievijas ministrs saņēma vietējo nacionālo ordeni, kā arī dāvanā saņēma tradicionālo takobu zobenu.

Lavrovs paziņoja, ka Krievija piegādājusi Mali lielu aviācijas tehnikas partiju un ka Krievija ir gatava stiprināt Mali armiju un “pilnībā nodrošinās valsts vajadzības drošības un aizsardzības jomā”.

“Šajos jautājumos mūsu Mali draugiem ir konkrētas vēlmes, un tās noteikti tiks piepildītas,” teica Lavrovs.

Mauritānijā Lavrovs kritizēja Rietumvalstis par to “īstenoto koloniālo politiku attiecībā pret Āfrikas valstīm”, kritizēja Starptautisko krimināltiesu, kas uzskaita Āfrikas diktatoru pastrādātos noziegumus. Lavrovs piedāvāja piegādāt Mauritānijai Krievijas energoresursus.

“Mums ir kopīga sapratne par ekonomisko saišu stiprināšanu. Arī Mauritānijas bizness labi apzinās Krievijas lomu,” sacīja Lavrovs.

Krievijas Ārlietu ministrs ar 50 gadu stāžu diplomātiskajos amatos, kurš agrāk bijis Krievijas vēstnieks ANO, nu kļuvis par pasaules diplomātijas izstumto, jo viņa izteikumi vienmēr pilnībā atbilst Krievijas propagandas naratīviem, līdz ar to viņa sadarbības kontaktu saraksts samazinājies līdz nedaudzām “draudzīgām” valstīm (galvenokārt diktatūrām).

G20 samitā Indonēzijā novembrī ar Lavrovu atteicās tikties 19 valstu delegācijas no 20, tostarp Indijas, Turcijas, Brazīlijas, Saūda Arābijas un Meksikas diplomāti. Interesanti, ka šīs valstis Krievija uzskata par “draudzīgām”.

Krievijas Ārlietu un aizsardzības politikas padomes vadītājs Fjodors Lukjanovs norāda, ka Lavrovs cenšas parādīt, ka “Krieviju izolēt nav iespējams”, tāpēc viņš dodas uz Āfriku.

“Kur tad vēl viņam lidot? Agrāk Lavrovs pastāvīgi bija Eiropā, apmeklējot dažādas konferences. Tagad viņam šāda iespēja ir liegta, tāpēc vairs nekur citur arī nav, kur doties,” ironizēja Lukjanovs.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu