Septiņas brīdinājuma pazīmes, kas jāievēro, lai iepazīšanās internetā nebeidzas bēdīgi (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Tuvojas Valentīna diena, kas zināma kā visu mīlētāju diena. Šajā laikā cilvēki, kuri vēl nav sastapuši savu īsto un vienīgo, cenšas to izdarīt internetā. Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā nav nekas neparasts, ka cilvēki atrod viens otru dažādās iepazīšanās lietotnēs. Neraugoties uz veiksmes stāstiem, ir arī gadījumi, kad iepazīšanās internetā beidzas ar salauztu sirdi (un iztukšotu maciņu).

Krāpnieki internetā prot manipulēt ar cilvēkiem dažādos veidos, un tā saucamā “romantiskā naudas izkrāpšana” ir saistāma ar noziedzniekiem, kuri vēlas iedzīvoties uz vientuļo siržu rēķina, cenšoties izraisīt romantiskas jūtas un tās ļaunprātīgi izmantot.

Parasti šādi noziedznieki iepazīšanās lietotnēs, piemēram, “Tinder”, izveido viltus profilu un sarakstes laikā cenšas iekarot uzticību. Un pēc tam – tikt pie naudas.

Kad jāuzmanās?

Ir plaši izplatītas krāpniecības shēmas, kuras tiek izmantotas iepazīšanās lietotnēs. Piemēram, vientuļām sievietēm sāk rakstīt kāda militārpersona, kas atrodas tālu ārzemēs. Tāpat var gadīties, ka vīriešiem sāk rakstīt kāda sieviete, kas strādā, piemēram, par ārsti kaut kur citā pasaules malā.

Ja gadījumā sieviete vai vīrietis ir nosūtījuši savam iecerētajam sirdsāķītim intīma rakstura fotogrāfijas, var gadīties, ka tas kļūs par šantāžas objektu – tiks pieprasīta nauda, pretējā gadījumā “fotogrāfijas ieraudzīs visi”.

Jāatceras, ka aiz krāpnieku profiliem ir īsti cilvēki, nevis roboti, līdz ar to sākotnēji var būt grūti atpazīt krāpnieku. Vienmēr jābūt piesardzīgiem, ja kāds internetā prasa naudu, tomēr...

Ir arī citas aizdomīgas pazīmes

1. Krāpnieka profils izskatās pārāk labi, lai būtu patiesība. Parasti krāpnieki nevēlas, lai viņi tiktu uzskatīti par robotiem, tāpēc viņi rada detalizētus profilus. Taču – šādi profili var izskatīties pārāk perfekti.

2. Bieža saziņa un ātrs attiecību progress. Lai iegūtu naudu pēc iespējas ātrāk, krāpnieki saviem upuriem rakstīs ļoti bieži – vairākas reizes dienā, un izturēsies ļoti familiāri.

3. Ātra atzīšanās mīlestībā. Šis noteikti ir patīkams punkts jebkurās attiecībās, kad otrā pusīte pirmo reizi atzīstas jūtās. Taču, ja to dara kāds cilvēks internetā, dzīvē pat nesatiekoties, faktiski jau pirmajās sarakstes dienās – tur noteikti kaut kas nav kārtībā.

4. Viņi dzīvo ļoti tālu prom. Lai samazinātu iespējas satikties dzīvē, krāpnieki uzsvērs to, ka viņi dzīvo ļoti tālu no sava upura.

5. Nav iespējams satikties, sazvanīties vai apmainīties ar fotogrāfijām. Tā kā krāpnieki internetā dzīvo ar viltotu identitāti, ir skaidrs, ka arī galvenā profila bilde ir zagta. Līdz ar to sazvanīties vai apmainīties ar fotogrāfijām ir ļoti sarežģīti. Kur nu vēl tikties dzīvē.

6. Viņi prasa naudu. Ir vairāki iemesli, kādēļ krāpnieki var prasīt naudu. Piemēram, “vajadzīga biļete, lai varētu ierasties no tālās zemes uz randiņu”. Var gadīties kāda "neparedzēta operācija" vai vienkārši ķibele, par kuru jāmaksā.

7. Viņi pieprasa specifiskus maksājumu veidus. Tiklīdz krāpnieki tiek pie naudas, viņi uzreiz pazudīs, un upuris sapratīs, ka palicis ar salauztu sirdi (un maciņu). Lai novērstu to, ka upuris atgūst savu lētticīgi atgūto naudu, krāpnieki pieprasīs maksājumus veikt ar specifiskām metodēm, kas minimizē naudas atgūšanas iespēju.

Cik maksā uzķeršanās uz krāpnieka izlikto ēsmu?

Decembrī Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas vadītājs Andis Rinkevics sacīja, ka ik mēnesi policijā vēršas 2–4 cilvēki, kurus apkrāpuši tā saucamie romantiskie krāpnieki. Naudas summas, kas tiek izkrāptas, svārstās no dažiem simtiem un tūkstošiem līdz pat 50 tūkstošiem eiro.

Tā kā notiek aktīva komunikācija starp krāpnieku un upuri, nereti krāpnieki veiksmīgi noskaidro, kāda ir upura finansiālā situācija, un tad arī tiek pieņemts lēmums, cik daudz naudas mēģināt izkrāpt.

Kā pretoties krāpniekam?

Iepazīšanās internetā mūsdienās ir pieejama ikvienam, un pieaug arī interneta lietotāju prasme atšķirt īstu profilu no viltus. Tā ir ļoti noderīga prasme arī iepazīšanās lietotnēs, tāpēc ir vairāki veidi, kā atpazīt un apmānīt krāpniekus.

Interneta meklētājiem ir iespēja meklēt arī attēlus. Piemēram, “images.google.com”, kur var meklēt konkrēto attēlu. Ja meklēšanas rezultātos tiek atrasti vairāki rezultāti ar vienu un to pašu vārdu, tad profils ir īsts. Ja tiek atrasta dažāda veida informācija, bet nav “vienota kopsaucēja”, tad, visticamāk, profils ir viltus.

Noteikti var konsultēties ar draugu, kurš ar skatu no malas varētu pateikt, vai potenciālā sirdsāķīša uzvedība internetā ir normāla, vai arī ir kādi brīdinājuma signāli.

Vēl var pieprasīt ātri “tikties attālināti” jeb ar videozvana palīdzību. Ja cilvēks būs īsts, viņam nebūs nekādu problēmu kaut uz divām minūtēm sazvanīties un parādīt savu seju videozvanā. Ja ir dažādas atrunas un tiek meklēti iemesli, kādēļ nesazvanīties, tas ir brīdinājuma signāls.

Vēl viens svarīgs punkts – nekad nesūtiet naudu kādam cilvēkam, kurš nekad dzīvē nav satikts, bet ir uzradies internetā un uzdodas par kādu “NATO virsnieku, kurš dienē aiz trejdeviņām jūrām tālā zemē”.

Ja ir vēlme iepazīties internetā, tad labāk to darīt labi zināmās vietnēs vai lietotnēs. Jāatceras, ka visvairāk krāpniecības gadījumi notiek viltus vietnēs, tāpēc pirms iepazīšanās labāk pārliecināties par konkrētās vietnes reputāciju.

Ko darīt, ja tomēr sanācis uzķerties?

Cilvēka jūtu un domu ceļi ir neizdibināmi, un šķietami par sevi un savām prasmēm pārliecināti cilvēki tomēr var iekrist krāpnieku lamatās. Šādā gadījumā noteikti jāvēršas Valsts policijā, kā arī (ja jau veikts kāds naudas pārvedums) par to jāinformē sava banka.

Galu galā labākais padoms ir ievērot pacietību un tīmekļa attiecības būvēt nesteidzoties un izvērtēt, vai tas, ko stāsta potenciālais sirdsāķītis, sakrīt ar to, kas stāstīts iepriekš. Rūpīgi visu izvērtējot, pilnīgi noteikti var izvairīties no krāpniekiem un satikt savu īsto un vienīgo.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu