SVF brīdina valsti, kas pirmā legalizējusi "Bitcoin" kā maksāšanas līdzekli (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Centrālamerikas valsts Salvadora 2021. gadā kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas pieņēma “Bitcoin” par legālu maksāšanas līdzekli. Tagad, nepilnus divus gadus vēlāk, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paziņojis, ka valstij radušās zināmas problēmas, vēsta “Deutsche Welle”.

SVF aicinājis Salvadoras valdību īstenot plašākus pasākumus, lai palielinātu ar “Bitcoin” saistītās transakcijas, jo pretējā gadījumā pastāv bažas par kriptovalūtas radītajiem riskiem.

2021. gadā Salvadora kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas sāka ļaut izmantot “Bitcoin” par legālu maksāšanas līdzekli līdzās ASV dolāram. Salvadoras parlaments janvārī pieņēma likumu, kas ļautu privātajām un valsts iestādēm izmantot arī cita veida digitālās valūtas un aktīvus.

SVF brīdināja Salvadoras valdību, ka transakciju caurspīdīguma nenodrošināšana rada zināmus draudus ekonomikai.

“Riski nav piepildījušies, jo pagaidām Salvadorā bitkoins tiek izmantots ierobežotā apjomā. Tomēr kriptovalūtu izmantošanas apjoms var pieaugt, ņemot vērā jaunās likumdošanas pārmaiņas, kas iedrošina lietot kriptovalūtas. Tas, savukārt, rada riskus finansiālajai integritātei un stabilitātei, fiskālajai un ekonomikas ilgtspējai, kā arī patērētāju tiesību ievērošanai,” teikts SVF ziņojumā.

Salvadoras prezidents Najībs Bukele ir tehnoloģiju entuziasts, un viņš vēlas panākt, lai arvien vairāk iedzīvotāju izmanto norēķinu veidus, kas ļauj izsekot naudas plūsmai. Tomēr daudziem valsts iedzīvotājiem nav savu bankas kontu.

2011. gada septembrī Salvadorā tika laists klajā digitālais maciņš “Chivo”, kurā var uzglabāt arī bitkoinus, ko legāli izmantot savos norēķinos. Daudzi Salvadoras iedzīvotāji ir protestējuši par šādu soli, kā arī par daudzām citām Bukeles īstenotajām idejām. Piemēram, pagājušā gada novembrī Bukele paziņoja, ka valsts Centrālā banka “ik dienas iepirks bitkoinus”.

Aģentūra “Reuters” aprēķinājusi, ka kopš 2021. gada Salvadoras valdība par teju 100 miljoniem eiro iegādājusies 2470 digitālās monētas. Salvadoras valdība oficiāli gan neatklāj digitālo aktīvu iepirkumus, kā arī to, kur tie tiek uzglabāti.

Tieši tāpēc SVF uzsvērusi nepieciešamību nodrošināt “lielāku caurspīdību saistībā ar valdības veiktajām transakcijām ar “Bitcoin”, kā arī digitālo aktīvu ietekmi uz valsts ekonomiku kopumā”.

Neraugoties uz brīdinājumiem, SVF atzinīgi vērtējusi Salvadoras ekonomikas sniegumu 2022. gadā, kas noslēdzies ar 2,8% izaugsmi. Tiek uzsvērta valdības efektīvā pandēmijas krīzes vadība, “bezprecedenta” noziedzības līmeņa kritums, kā arī spēcīgs tūrisma jomas pieaugums.

Tāpat SVF brīdinājusi, ka Salvadoras ekonomiku var būtiski ietekmēt iespējamā recesija, kas draud ASV ekonomikai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu