Latvija uz Turciju varētu nosūtīt arī mediķus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: UMIT BEKTAS

Lai palīdzētu Turcijai pēc tur notikušās zemestrīces, Latvija nepieciešamības gadījumā uz nelaimes skarto valsti varētu nosūtīt arī mediķus, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes norādīja "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Politiķis pavēstīja, ka Latvija kopā ar pārējiem kolēģiem Eiropas Savienībā (ES) strādā, lai sniegtu atbalstu Turcijai, un ka veselības ministre Līga Meņģelsone (AS) informējusi, ka, tiklīdz tas būs nepieciešams, vairāki desmiti mediķu no Latvijas ir gatavībā doties sniegt palīdzību zemestrīcē cietušajiem.

Lai Latvijas mediķi dotos uz Turciju, vēl nepieciešams saņemt skaidru informāciju, kur un kuriem medicīnas ekspertiem jādodas, skaidroja politiķis.

Komentējot publiski izskanējušos jautājumus, kāpēc Latvija uz Turciju nav aizsūtījusi lielāku skaitu glābēju, Tavars arī aģentūrai LETA skaidroja, ka Latvijas speciālistiem ir lielāka pieredze palīdzības sniegšanā, piemēram, plūdu situācijās, nevis pēc zemestrīcēm. Politiķis, kurš šo jautājumu esot pārrunājis arī ar iekšlietu ministru Māri Kučinski (AS), norādīja, ka ES valstis palīdzību sūta atbilstoši savu ekspertu kvalifikācijai.

Latvijas puse - Iekšlietu ministrija un Ārlietu ministrija - šajos jautājumos ir ciešā saziņā ar Turciju, atzīmēja AS frakcijas vadītājs.

"Lsm.lv" šodien publicētajā "Re:Baltica" projekta "Re:Check" apskatā pētīts jautājums, kāpēc Latvija zemestrīcē cietušajai Turcijai palīdz mazākā apmērā nekā Lietuva, Igaunija un daudzas citas ES valstis.

Kā ziņots, valdībā iesniegts rīkojuma projekts, kas paredz no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem sniegt palīdzību Sīrijas civiliedzīvotājiem zemestrīces izraisīto seku mazināšanai 70 000 eiro apmērā. Tiek plānots, ka šī summa tiktu novirzīta ANO Humāno lietu koordinācijas biroja kontā, lai atbalstītu civiliedzīvotājus Sīrijā.

Iepriekš Latvija sniegusi palīdzību Turcijai 200 000 eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka upuru skaits pēc pagājušās nedēļas zemestrīces Turcijā un Sīrijā pirmdien pārsniedzis 37 500, kamēr glābšanas darbi sākuši tuvoties noslēgumam. Amatpersonas un mediķi ziņo, ka Turcijā bojāgājušo skaits sasniedzis 31 643, kamēr kaimiņos esošajā Sīrijā gājis bojā vismaz 5900 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu