Apgrozībā atrodas reta 2€ monēta ar Latvijas uzrakstiem, kuras vērtība sasniedz 1800€ (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Apgrozībā atrodas reta 2€ monēta ar Latvijas uzrakstiem, kuras vērtība sasniedz 1800€
Apgrozībā atrodas reta 2€ monēta ar Latvijas uzrakstiem, kuras vērtība sasniedz 1800€ Foto: 15min.lt/Lietuvos bankas

Daudzām monētām sākotnējā vērtība var būt neliela, taču ir monētas, kuras ir daudz vērtīgākas nekā to nomināls. Ir monētu kolekcionāri, kuri ir gatavi atdot lielas naudas summas par unikālām monētām, kam ir kādi unikāli elementi, vēsta Spānijas portāls “lasprovincias.es”.

Viena no monētām, kurai lielu uzmanību pievērsuši kolekcionāri, ir Lietuvas 2 eiro jubilejas monēta, kas veltīta Žuvintas rezervātam. Interesanti, ka šīs monētas sānus rotā uzraksts “Dievs, svētī Latviju”.

Divu eiro jubilejas monētas tiek izdotas ierobežotā apjomā, un tām nereti var būt ļoti liela vērtība. Spānijas mediji norāda, ka jubilejas monētas ir retas, tāpēc monētu kolekcionāri šīs monētas saglabā, un to vērtība ar gadiem pieaug. Lai monētu varētu veiksmīgi pārdot, ir svarīgi, lai monētas stāvoklis ir ļoti labs.

Plašu kolekcionāru uzmanību piesaistījusi 2021. gadā izdota Lietuvas jubilejas monēta, kas veltīta Žuvintas Biosfēras rezervātam. Lietuvas divu eiro monētām sānus rotā uzraksts “Laisve * Vienybe * Gerove” (Brīvība, Vienotība, Labklājība), taču šo monētu malā lasāms uzraksts “Dievs * Svētī * Latviju”.

Lietuvas banka vērsusies pie Lietuvas monētu kaltuves ar prasību noskaidrot, kādēļ notikusi šāda kļūda un kas tiek darīts, lai novērstu šādas kļūdas nākotnē. Kopumā aptuveni 10% šo monētu ir Latvijas uzraksts, tas ir – šādas monētas varētu būt ap 500.

Jau pašlaik par šo monētu ir liela interese, un cilvēki ir gatavi šķirties no iespaidīgas naudas summas – portālā “eBay” par Žuvintai veltīto monētu ar Latvijas uzrakstu izteikts vairāk nekā 2200 eiro vērts piedāvājums.

Salīdzinājumam – šī pati monēta ar lietuviešu uzrakstu tiek novērtēta vien ar 3,5 eiro. Lietuvas veikals “Florinus” norāda, ka “nepareizā monēta” pašlaik tiek novērtēta par 1800 eiro, kamēr “īstā monēta” maksā vien 3 eiro.

Kopumā aprēķināts, ka klajā laistas ap 5000 Žuvintai paredzēto monētu, no kurām desmitā daļa ir apgrozībā visā Eiropā. Spānijas prese norāda, ka šo monētu vērtība nākotnē varētu būt krietni lielāka nekā pašlaik.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu