Video ⟩ Rindas pēc pasēm un eID kartēm nemazinās (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Rinda pie PMLP.
Rinda pie PMLP. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Neskatoties uz to, ka Saeima konceptuāli atbalsta ieceri, ka no 1. maija elektroniskās identifikācijas kartes vēl nebūs obligātas, rindas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļās joprojām lielas. Iedzīvotāji personapliecinošu dokumentu saņemšanai rindās stāv pat vairākas stundas pirms PMLP nodaļas sāk savu darbu. Interese iegūt eID karti vai jaunu pasi ir ļoti augsta, taču līdz dokumenta saņemšanai var nākties gaidīt pat vairākus mēnešus, vēsta Latvijas Televīzija.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļa Jelgavā veras vaļā astoņos no rīta, bet cilvēki ieradušies agrāk ar cerību pieteikties dokumenta izgatavošanai.

Jelgavniece Ārija Blūma uz PMLP nodaļu atbraukusi jau septiņos no rīta un kopš tā brīža arī stāv rindā, lai tiktu pēc numuriņa. Numuriņš neesot vajadzīgs viņai, bet gan kungam ar kustību traucējumiem, kuram beidzies pases derīguma termiņš. 

"Viņam pase ir nepieciešama. Sazvanīt nekur nevar, pierakstīties nevar, tātad nācās stāvēt," izmisumā LTV stāstīja jelgavniece.

Vēl kādai jelgavniecei Regīnai radi gaida pēc pieraksta dokumentu izgatavošanas rindā jau no pagājušā gada.

Sieviete gan nolēmusi nākt stāvēt klātienē, jo "elektroniski pierakstīties Jelgavā nav iespējams", "vieglāk ir aizbraukt uz Dobeli. Rīgā arī ļoti grūti pierakstīties, tas ir 3–4 mēneši uz priekšu". 

Tikmēr jūrmalnieks Dainis, pārkāpjot iekšējās kārtības noteikumus, filmējis notiekošo PMLP nodaļā Jūrmalā. Viņš apgalvo – virtuāli kārtas numuri izņemti daudzi, bet neviens nesteidzoties klientus apkalpot.

Par Daiņa gadījumu, kad klients netiek apkalpots nodaļas darba laikā, PMLP sākta dienesta pārbaude Jūrmalas nodaļā.

Pašlaik likums paredz, ka no 1. maija eID karte ir obligāta visiem, taču Saeimas komisija atbalstīja ieceri no šīs prasības atteikties. Prasību plāno mainīt, jo PMLP netiktu galā ar 350 000 karšu izsniegšanu.

Plāno noteikt, ka eID karte nebūs obligāta līdz 2031. gadam, ja ir derīga pase, un saglabāt prasību obligāti saņemt eID karti no 15 gadu vecuma. Pasu turētāji varēs eID karti saņemt pēc pašu izvēles, kad gribēs.

Iecerētās likuma izmaiņas plāno pieņemt jau nākamnedēļ.

Vairāk skaties LTV sižetā!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu