Igaunijas premjere satraukta par gauso munīcijas ražošanu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas premjere Kaja Kallasa Minhenes drošības konferencē
Igaunijas premjere Kaja Kallasa Minhenes drošības konferencē Foto: AP/Scanpix

Pieprasījums pēc munīcijas ir milzīgs, taču ražošanas apjomi pārāk mazi, tāpēc Igaunijas premjerministre aicina dot Eiropas aizsardzības industrijai būtisku stimulu. Kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā pagājis jau gandrīz gads, bet dažas Eiropas valstis acīmredzot joprojām domā, ka Krievijas agresija izzudīs pati no sevis.

Pirms Minhenes drošības konferences noslēguma Kaja Kallasa norādīja, ka Ukrainas centieni atvairīt Krievijas iebrukumu nebūs iespējami bez munīcijas. Taču vienlaikus viņa norādīja arī uz daudzu Eiropas valstu deklarācijām par nodomu papildināt savus munīcijas krājumus. NATO mērķis patiesībā ir, lai tās dalībvalstu bruņotajiem spēkiem būtu pietiekami daudz krājumu 30 dienu konfliktam. Īstenībā lielākajā daļā valsti šādi krājumi ir tikai dažām dienām.

Igaunijas premjerministrs norādīja, ka nepilnu gadu pēc pilna apmēra Krievijas uzbrukuma Ukrainai Eiropas aizsardzības nozarei joprojām trūkst pietiekami lielu pasūtījumu no Eiropas valstu valdībām, lai palielinātu ražošanu. Tajā viņa vainoja atsevišķu valstu vadības attieksmi. Atsaucoties uz Krievijas agresiju, Kallasa sacīja: “Dažas valstis joprojām uzskata, ka tā atkal izzudīs pat no sevis.” Krievija ar to spēlējas. Kremlis gaida, kad eiropiešiem apniks sniegt atbalstu Ukrainai.

Ticība Ukrainas uzvarai nozīmē, ka palīdzība šai uzvarai tiks atrasta, Minhenes drošības konferencē sacīja Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.

Kā norādīja Kallasa, vienu no svarīgākajiem vēstījumiem debatēs pauda Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Kuļeba atgādināja, ka mums ir ne tikai jāatbalsta Ukraina, bet arī jātic Ukrainai un tās uzvarai. Pirms gada šeit, Minhenē, daži cilvēki ticēja, ka Ukraina var pretoties Krievijai. Visa Igaunijas tauta ir Ukrainas pusē.

Ja mēs uzskatām, ja Ukraina uzvarēs, mēs spēsim sniegt palīdzību, kas nepieciešama uzvarai," sacīja Kallass.

Ukrainas atbalstītāju galvenais uzdevums ir sniegt ātru militāro palīdzību.

"Ukrainai ir vajadzīgas garantijas, ka ieroču un munīcijas piegādes turpināsies tādā līmenī, kāds ir nepieciešams, lai uzvarētu karā," uzsvēra Kallasa, skaidrojot, ka, lai Ukraina uzvarētu, ir jāpalielina Eiropas aizsardzības nozares ražošanas jauda. Šim nolūkam aizsardzības nozarei ir vajadzīga pārliecība un konkrēti pasūtījumi. "Lai ātri palīdzētu Ukrainai, es ierosināju ES atrast kopīgu veidu munīcijas piegādei," sacīja Kallasa.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu