Krievija plāno pārņemt pilnīgu kontroli pār Baltkrieviju, liecina Kremļa iekšējais dokuments (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievija plāno līdz 2030.gadam iegūt pilnīgu kontroli pār Baltkrievijas politiku, ekonomiku un tās militāro potenciālu, noprotams no Kremļa iekšējā dokumenta ar nosaukumu “Krievijas stratēģiskie mērķi Baltkrievijas virzienā”, vēsta Krievijas neatkarīgais pētnieciskās žurnālistikas izdevums “Dosjē”.

Piekļuvi šim Kremļa dokumentam ieguvusi vairāku pasaules valstu žurnālistu grupa.

Šis plāns izstrādāts 2021.gadā. Šajā dokumentā ir tikai 17 lappuses, kurās izklāstīti Krievijas politiskie, militārie, ekonomiskie un sociālie mērķi attiecībā uz Baltkrieviju.

Šie mērķi iedalīti kā īstermiņa – līdz 2022.gadam, vidējā termiņa – līdz 2025.gadam un ilgtermiņa – līdz 2030.gadam.

Plānā teikts, ka līdz 2030.gadam Krievijai jau būtu jāadaptē visi Baltkrievijas likumi Krievijas likumiem, jānodrošina pilnīga kontrole pār Baltkrievijas ārpolitiku – to īstenojot Krievijas interesēs, jāpalielina tās militārā klātbūtne Baltkrievijā, jānodrošina pilnīga kontrole pār Baltkrievijas informatīvo telpu, jānostiprina krievu valodas dominējošais statuss un jāievieš kārtība, saskaņā ar kuru Baltkrievijas pilsoņiem tiek piešķirtas Krievijas pilsoņu pases.

Savu ietekmi Baltkrievijā Krievija arī bija paredzējusi stiprināt caur Baltkrievijas zinātni un izglītības sistēmu.

Pie dokumenta “Krievijas stratēģiskie mērķi Baltkrievijas virzienā” izstrādes strādāja Krievijas armijas Ģenerālštābs, Krievijas izlūkdienestu un Federālā drošības dienesta darbinieki, kā arī Krievijas prezidenta administrācijas darbinieki.

Žurnālistu grupa šo dokumentu parādījusi vairākiem starptautiskiem ekspertiem, kuri norādījuši, ka dokumentā izklāstītie plāni izskatās ticami un tos vajadzētu uztvert nopietni.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu