Tiešraides arhīvs ⟩ Baidens uzrunā Varšavā velta skarbus vārdus Putinam (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Michal Dyjuk / AP Photo / SCANPIX

ASV prezidents Džo Baidens Varšavā uzstājās ar publisku uzrunu dažas stundas pēc tam, kad Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija aptur savu dalību līgumā par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem.

"Pirms gada pasaule baidījās, ka Kijiva varētu krist," teica Baidens, kurš pirmdien bija iepriekš neizziņotā vizītē kara plosītās Ukrainas galvaspilsētā. "Es tikko atbraucu no Kijivas. Kijiva turas stipri! Kijiva turas lepni! Un, kas vissvarīgāk, tā ir brīva."

"Kad Krievija iebruka, tas bija pārbaudījums ne tikai Ukrainai, bet visai pasaulei. Tas bija pārbaudījums ASV, tas bija pārbaudījums NATO un visām demokrātiskajām valstīm. Mums bija jārisina vienkārši, bet fundamentāli jautājumi: vai mēs reaģēsim, vai arī novērsīsimies? Vai mēs būsim stipri, vai arī vāji? Vai mēs un mūsu sabiedrotie būsim vienoti, vai arī sašķelti? Gadu vēlāk mēs zinām atbildi. Mēs reaģēsim, mēs būsim stipri un mēs būsim vienoti. Pasaule nenovērsīsies," teica Baidens. Viņa vārdi tika uzņemti ar ovācijām.

"[Putins] domāja, ka NATO sašķelsies, taču tā vietā NATO ir vienotāka kā jebkad. Viņš domāja, ka var izmantot enerģētiku kā ieroci, lai salauztu Eiropas apņēmību, bet tā vietā mēs kopīgi strādājam, lai izbeigtu Eiropas atkarību no Krievijas fosilajiem kurināmajiem," uzskaitīja Baidens. "Viņš domāja, ka autokrāti - kā viņš pats - ir spēcīgi un ka demokrātiskie līderi ir vāji, bet sastapās ar amerikāņu un pārējo valstu dzelzs gribu. Viņš karoja ar valsti, kuras līdera, prezidenta Zelenska, drosme ir rūdīta ar uguni un dzelzi."

Viņš norādīja, ka pretēji tam, ko gaidīja Putins, demokrātiskās valstis ir kļuvušas stiprākas, kamēr autokrāti ir kļuvuši vājāki. Putins joprojām apšauba Rietumu apņēmību turpināt palīdzēt Ukrainai, taču velti - "mūsu atbalsts Ukrainai nebeigsies".

"Autokrāti saprot tikai vienu vārdu - nē," sacīja Baidens.

"Ukrainā nekad nebūs Krievijas uzvaras," viņš pasvītroja. "Brīvi cilvēki atsakās dzīvot bezcerībā un tumsā."

Viņš savā uzrunā uzsvēra Krievijas karavīru un algotņu pastrādātos kara noziegumus un brutalitāti Ukrainā, izvarošanas izmantošanu kā kara ieroci, ukraiņu bērnu nolaupīšanas un deportācijas, dzemdību namu, bērnudārzu un bāreņu namu apšaudīšanu.

"Neviens nevar novērsties no šausmām, ko Krievija pastrādājusi pret Ukrainas tautu. Tas ir briesmīgi," sacīja Baidens.

"Putins var apturēt karu ar vienu vārdu," sacīja Baidens, norādot, ka Ukraina cīnās par savu izdzīvošanu, tāpēc atbalsts Ukrainai ir ārkārtīgi svarīgs.

Viņš brīdināja, ka NATO 5. pants par kolektīvo aizsardzību - uzbrukums vienai alianses dalībvalstij ir uzbrukums visām - ir nelokāms.

"Visas NATO dalībvalstis to zina, un arī Krievija to zina," uzsvēra Baidens.

Domājams, ka tā bija Baidena atbilde uz Putina runu, kurā galvenais paziņojums bija par darbības apturēšanu līgumā par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem.

Baidens atrodas plānotā vizītē Polijā. Dienu pirms tam Baidens devās iepriekš neizziņotā vizītē uz Ukrainu, Kijivā tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

FOTO: Baidena vizīte Ukrainā

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu