Veneras un Jupitera satuvināšanās iespaidīgos attēlos (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Egons Lacis

22. februāra vakarā visā pasaulē bija vērojama Veneras un Jupitera satuvināšanās. Planētas īpaši spoži mirdzējušas visu februāri, taču tieši trešdien spīdekļu pāris sastājās līdzās Mēnesim. Mobilais fotogrāfs Egons Lācis dalās ar parādības foto mirkļiem un sniedz padomus, kā pat amatieriem izdosies uzņemt satriecošas astro fotogrāfijas, izmantojot tikai viedtālruņa kameru.

“Viedtālruņu tehnoloģijas turpina attīstīties ļoti strauji. Tas, uz ko šobrīd spējīgas ir viedtālruņu kameras, brīžiem šķiet prātam neaptverami,” stāsta fotogrāfs Egons Lācis. “Esmu pārsteigts, uz ko spējīgs Samsung jaunākais Galaxy S23 Ultra viedtālrunis – uzlabotie mākslīgā intelekta algoritmi ļauj ne tikai uzņemt skaidras un detalizētas nakts fotogrāfijas, bet vienlaikus tās apstrādāt, uzlabojot attēla kvalitāti. Tik daudz zvaigžņu telefona ekrānā līdz šim vēl nebiju redzējis.”

FOTO: PLANĒTU SATUVINĀŠANĀS

Fotogrāfs Egons Lācis iesaka ņemt vērā pāris viegli izpildāmus pamatnoteikumus, kā naktī notvert pēc iespējas labākus foto un video kadrus:

Izmanto statīvu: Lai izvairītos no izplūdušām fotogrāfijām, ir svarīgi turēt savu viedtālruni stabilu. Statīva vai stabilas virsmas izmantošana var palīdzēt novērst kameras vibrācijas. Šeit īpaši noderīgs būs Galaxy S23 Ultra iebūvētais viedais irbulis, kas kameru ļauj aktivizēt attālināti, nepieskaroties viedtālrunim, līdz ar to mazinot jebkādas vibrācijas.

Palielini ekspozīcijas laiku: Garāks ekspozīcijas laiks ļauj notvert vairāk gaismas un detaļu. Savās astrofotogrāfijās izmantoju 30 sekunžu ekspozīcijas laiku.

Atrodi papildu gaismas avotu: Interesantākam kadram fotogrāfijā var izmantot kādu papildu objektu, piemēram, koku vai ēku, uz kuru satura radīšanas laikā uzspīdināt lukturīti, lai tas izceltos uz zvaigžņotās debess fona.

Eksperimentē ar kameras iestatījumiem: Pieredzējušiem viedtālruņu kameras lietotājiem iesaku izmēģināt PRO režīmu, kas dod lielāku kontroli pār fotogrāfijas galarezultātu. Nakts fotogrāfiju uzņemšanā es izmantoju platleņķa lēcu, ISO noregulēju uz 800, slēdža ātrumu uz 30 sekundēm, izmantoju manuālu fokusu – turot visspožāko zvaigzni attēlā, līdz tā iekrāsojas zaļā krāsā, kā arī pielāgoju balto krāsas toni (WB) no 4700 līdz 5000 vienībām.

Unikāla zvaigžņu rotācija jeb Hiperlēciens

Astrofotogrāfijas entuziasti īpaši iespaidīgiem video kadriem var izmantot telefona kamerā iebūvēto Hyperlapse jeb Hiperlēciena režīmu. Novietojot telefonu uz statīva uz stundu vai pat vairākām, kamera iemūžinās un izsekos reālajai zvaigžņu kustībai debesīs, radot unikālu video mirkli.

Viedtālruņu kameras arvien straujāk pietuvojas profesionālu kameru kvalitātei. Vairumam cilvēku viedtālruņa kamera jau tagad ir vairāk nekā pietiekama, lai iemūžinātu neaizmirstamus mirkļus nakts un ceļojumu laikā, un nav nepieciešams ieguldīt atsevišķas profesionālas kameras iegādē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu