Vairākām bijušajām "Rīgas centrāltirgus" amatpersonām piespriež reālu un nosacītu cietumsodu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Rīgas Centrāltirgus priekšnieks Anatolijs Abramovs
Bijušais Rīgas Centrāltirgus priekšnieks Anatolijs Abramovs Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas tiesa Latgales priekšpilsētā pirmdien, 28. februārī, vairākām bijušajām AS "Rīgas centrāltirgus" amatpersonām un darbiniekiem par piesavināšanos un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu piespriedusi reālu un nosacītu brīvības atņemšanu, noskaidroja tiesā.

Bijušajam "Rīgas centrāltirgus" valdes priekšsēdētājam Anatolijam Abramovam piespriests cietumsods uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem, atņemot tiesības ieņemt amatus valsts un pašvaldību iestādēs uz trīs gadiem.

Bijušajam uzņēmuma iepirkumu komisijas vadītājam Vitālijam Litvinam piespriesta brīvības atņemšana nosacīti uz trīs gadiem.

Bijušajam uzņēmuma darbiniekam Jānim Zuševicam piespriests nosacīts cietumsods uz vienu gadu. Tāpat tiesa lēma no Zuševica par labu valstij piedzīt 1860 eiro par zvērināta advokāta veikto darbu juridiskās palīdzības sniegšanā pirmās instances tiesā.

Bijušajam uzņēmuma darbiniekam Romānam Fjodorovam piespriests nosacīts cietumsods uz vienu gadu.

Par vainīgu atzīts arī nu jau mirušais piektais apsūdzētais Jānis Veners.

Tāpat tika pilnībā apmierināta cietušā uzņēmuma SIA "Rīgas nami" pieteiktā kaitējuma kompensācija. Tiesa lēma piedzīt solidāri Abramova, Litvina, Zuševica un Fjodorova par labu cietušajai "Rīgas nami" kaitējuma kompensāciju 27 486 eiro apmērā.

Spriedumu varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Jau vēstīts, ka lietā apsūdzēts bijušais "Rīgas centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Abramovs, bijušais iepirkumu komisijas vadītājs Litvins, kā arī Zuševics un Fjodorovs. Piektais apsūdzētais ir nu jau mirušais Veners.

Apsūdzība izvirzīta pēc Krimināllikuma 318. panta trešās daļas par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Par to draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tāpat viņi apsūdzēti pēc Krimināllikuma 179. panta trešās daļas par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Bijušais "Rīgas centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs un iepirkumu komisijas vadītājs saukti pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Apsūdzētajiem inkriminētie noziegumi veikti no 2014. gada aprīļa līdz 2015. gada jūlijam.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā kriminālvajāšanai izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Birojs iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka trīs tirgus darbinieki piesavinājās kapitālsabiedrības naudas līdzekļus lielos apmēros, kas viņu rīcībā nonāca, veicot savus darba pienākumus.

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja, ka nelikumīgās darbības notikušas "Rīgas centrāltirgus" tā sauktajā nakts tirgū. Tas bija saistīts ar maksu par tirdzniecības vietām.

Kādā no iepriekšējām sēdēm tiesa vairāk nekā stundu klausījās ierakstītās apsūdzēto telefonsarunas. Ar rupjiem lamuvārdiem bagātajās sarunās varēja saprast, ka apsūdzētie atskaitās par nelielām naudas summām, kuras attiecīgajā dienā "iekasētas" no dažādiem tirgotājiem, kā arī par tirdzniecības vietu dalīšanu.

Jau ziņots, ka 2021. gada pavasarī citā lietā stājies spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedumus, ar kuru Abramovam piespriests 13 330 eiro liels naudas sods par kukuļņemšanu un pirmstiesas procesā iegūtas informācijas izpaušanu.

Publiski pieejamajos spriedumus lasāms, ka Abramovs notiesāts par to, ka pieņēmis kukuli - degvielas karti, gatavojot iepirkumu Centrāltirgus deratizācijas un dezinsekcijas pakalpojumiem.

Tāpat Abramovs atzīts par vainīgu pirmstiesas procesā iegūtas informācijas izpaušanā, proti, viņš par pie sevis veikto kratīšanu informējis cilvēku, kas viņam šo kukuli devis. Abramovs bija iepriekš parakstījies par šādas informācijas neizpaušanu.

Bez naudas soda Abramovam arī uz diviem gadiem liegts ieņemt amatus valsts un pašvaldības institūcijās.

Rīgas pašvaldības uzņēmums AS "Rīgas centrāltirgus" 2021. gadā strādāja ar 6,412 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa bija 139 549 eiro pretēji zaudējumiem gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Savukārt uzņēmums SIA "Rīgas nami" reģistrēts 1993. gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 110 162 eiro un tas pieder Rīgas pašvaldībai. 2021. gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedz 3,47 miljonus eiro, bet zaudējumi sasniedza 1,92 miljonus eiro.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu