Antarktikas saltajos ūdeņos novērota spokaina medūza

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Daniel M. Moore

Gigantiskās medūzas, kas nedaudz atgādina citplanētiešu kosmosa kuģi, netālu no Antarktīdas krastiem novēroja kruīza kuģa pasažieri, kas izklaides nolūkā tika vizināti ar zemūdeni.

Gigantiskā medūza (stygiomedusa gigantea) ir viens no jūras dzīļu lielākajiem plēsējiem bezmugurkaulniekiem. Pētnieki aplēsuši, ka šī medūza ir garāka par pieciem metriem, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Polar Research”.

Pētījuma galvenais autors Daniels Mūrs pirmo reizi saprata, ka viņa viesi ir saskārušies ar milzu medūzu, kad ieraudzīja kāda pasažiera uzņemto video.

“Es tūliņ sapratu, kas tas ir, un, ņemot vērā tādu skatu retumu, mani pārņēma patīkams satraukums,” izdevumam “Live Science” stāstīja Mūrs.

Šīs sugas medūzas dzīvo visos pasaules okeānos, izņemot Ziemeļu ledus okeānā. Tiesa, ņemot vērā, ka šie noslēpumainie radījumi parasti mīt dzelmē, tie cilvēkam acīs bieži netrāpās.

Jaunajā pētījumā aprakstīti trīs atsevišķi šo medūzu novērošanas gadījumi.

“Visos gadījumos medūzas peld lēni, ar maigu pulsāciju virzoties uz priekšu. Tās neizrāda nekādu tieksmi virzīties uz zemūdens gaismu vai kādu reakciju attiecībā pret mums,” teica Mūrs.

Medūzas tika novērotas 80, 87 un 280 metru dziļumā. Gigantiskās medūzas parasti mājo vidēji 1000 metru dziļumā, tomēr Antarktikas ūdeņos tās mēdz uzturēties arī seklākos ūdeņos.

Mūrs raksta, ka medūzas mēdz pacelties tuvāk ūdens virsmai, lai ar ultravioletā starojuma palīdzību atbrīvotos no parazītiem. Tā vismaz ir viena no hipotēzēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu