Kā liekais svars ietekmē sievietes auglību? (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Liekais svars un aptaukošanās ietekmē gan veselību, gan dzīves kvalitāti. Šim jautājumam īpaša uzmanība šogad pievērsta arī starptautiskajos reproduktologu ziņojumos. Stāsta Klīnika EGV ginekoloģe reproduktoloģe dr. Katrīna Kalniņa.

Liekais svars un aptaukošanās saistīti ar samazinātu auglību jeb spēju ieņemt bērniņu. Tas paaugstina arī citu saslimšanu attīstības risku. Samazināta auglība saistāma ar dažādām hormonālām izmaiņām, piemēram, insulīna rezistenci, paaugstinātiem vīrišķajiem hormoniem, kā rezultātā nenotiek ovulācija un grūtniecība nav iespējama.

Arī veicot medicīnisko apaugļošanu pacientēm ar lieko svaru, ir sliktāki sagaidāmie rezultāti - sliktāka olšūnu kvalitāte, olnīcu funkcija, endometrija kvalitāte. Tādēļ, pirms tiek sāktas medicīniskās apaugļošanas procedūras, ieteicams veikt svara korekcijas.

Par lieko svaru pieņemts runāt, ja ķermeņa masas indekss jeb ĶMI ir 25.0 līdz 29.9 kg/m2, bet par aptaukošanos - ja ĶMI ir lielāks vai vienāds ar 30 kg/m2

Lai efektīvi un noturīgi zaudētu lieko svaru, bieži vien jākombinē dažādas metodes. Pirmkārt, jāveic dzīves stila izmaiņas, ēdienkartē iekļaujot svaigus augļus un dārzeņus, graudaugu šķiedrvielas, polinepiesātinātās taukskābes, piemēram, vērtīgās Omega-3 (treknās zivis, valrieksti, linsēklas, kaņepes, zaļie lapu dārzeņi, linsēklas, čijas sēklas), mājputnu gaļu, antioksidantus. Ieteicams uzņemt pietiekamu šķidruma daudzumu - vismaz 1.5 līdz divus litrus diennaktī. Jāatvēl laiks regulārām fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā.

Svara zaudēšanā ārsts var nozīmēt arī farmakoloģisko preparātu lietošanu un vai ķirurģisko ārstēšanu. Arvien populārākas kļūst bariatriskās jeb kuņģa samazināšanas operācijas. Indikācija šādu operāciju veikšanai ir ĶMI ≥ 35 kg/m2, vai ĶMI ≥ 30 kg/m2, ja ir jau kāda no metabolajām saslimšanām. Jāņem vērā, ka pēc šādām operācijām vienu gadu nedrīkst plānot grūtniecību. Kad grūtniecība pēc norādītā laika iestājas, topošā māte uzskatāma par augsta riska grūtnieci sakarā ar sliktāku vitamīnu un mikroelementu uzsūkšanos organismā, kā arī augstākiem perinatālajiem riskiem. Risks, ka sievietei attīstīties gestācijas cukura diabēts, augsts asinsspiediens, ir vienas no visbiežāk sastopamajām ar aptaukošanos saistītajām grūtniecības komplikācijām.

Svara samazināšana gan ar dzīvesveida korekcijām, gan medikamentozi, gan ķirurģiskām metodēm palielina iespēju, ka grūtniecība iestāsies bez ārstu palīdzības, kā arī samazina risku dzīves laikā saslimt ar metabolajām saslimšanām. Katram pacientam individuālu plānu liekā svara samazināšanai ieteiks ārsts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu