Ķīnai neizdodas pamodināt savu Marsa zondi. Visticamāk, tā ir mirusi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL-Caltech/UArizona

Ķīnas zonde “Džužun”, kas uz Sarkanās planētas tika nogādāta 2022. gada 21. maijā, nav pakustējusies kopš pagājušā gada rudens. Tas, visticamāk, liecina, ka zondes mūžs nu ir galā.

Ar NASA "Marsa izlūkošanas orbitālo aparātu" (MRO) uzņemtajos jaunajos attēlos redzams, ka zonde starp 2022. gada septembri un 2023. gada februāri nav pakustējusies ne par sprīdi. Kopš 2022. gada maija pašgājējs atradās plānotā hibernācijā, tomēr to bija plānots pamodināt decembrī, kad Marsa ziemeļu puslodē būs vairāk saules gaismas, kas vajadzīga zondes saules baterijām. Tiesa, zondi pamodināt tā arī nav izdevies, vēstīts izdevumā “Space”.

Iemesls, kāpēc zonde klusē, varētu būt neparasti aukstā Marsa ziema vai arī putekļi, kas pārklājuši zondes saules paneļus. Tieši tāds gals piemeklēja NASA Marsa zondi “InSight”, kas savu pēdējo fotogrāfiju atsūtīja 2022. gada 19. decembrī, kad tā uz Sarkanās planētas bija pavadījusi četrus gadus.

"Džužun" uzņemts attēls.
"Džužun" uzņemts attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa, “Džužun” vēl nav pasludināta par oficiāli mirušu un var atdzīvoties, ja temperatūra kāps vai arī vēji nopūtīs putekļus no zondes saules paneļiem.

“Džužun” ir Ķīnas pirmais Marsa pašgājējs. Tā uzdevums ir uzņemt fotogrāfijas un skaņas ierakstus plašajā lavas līdzenumā “Utopia Planitia”. Zonde ir aprīkota arī ar dažādiem instrumentiem, kas palīdz izzināt Marsa magnētiskos laukus, klimatu un Marsa paraugu sastāvu.

Sākotnēji bija plānots, ka zonde darbosies trīs mēnešus, tomēr tā vietā pašgājējs strādāja veselu gadu, tāpēc, ja arī zondei ir pienācis gals, tad mēs vismaz zinām, ka tā nodzīvoja garu mūžu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu