Kā mājās bez lieliem tēriņiem sarīkot romantisku randiņu

Speciālistu padomi un Virsnīšu ģimenes pieredze
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jaunākā IKEA pētījuma “Dzīve mājās” dati atklāj, ka katrs sestais Latvijas iedzīvotājs uzskata, ka dzīves dārdzības pieaugums var ietekmēt viņu attiecības ar mājiniekiem. Psihoterapeits Artūrs Miksons uzsver, ka svarīgi ir izvēlēties tādas kopīgas aktivitātes, kas būtu atbilstošas un nozīmīgas abiem partneriem, kā arī atgādina, ka abpusēja uzmanības izrādīšana stiprina attiecības. Iedvesmojošā Virsnīšu ģimene apliecina, ka māju vide patiešām var būt ideāli piemērota randiņam, neiztērējot pārlieku lielus resursus.

Ievērojami pieaugot dzīves dārdzībai, aptuveni puse valsts iedzīvotāju domā, ka tas negatīvi ietekmēs arī hobiju un interešu īstenošanu ārpus mājām. Proti, no to īstenošanas nāksies atteikties. Tāpēc psihoterapeits atgādina par vienkāršām idejām randiņam mājās – ja abas puses ikdienu pavada darbā un ar partneri satiekas tikai vakaros, omulīgas un romantiskas atmosfēras radīšana mājās veicinās kvalitatīvi pavadīt laiku kopā.

Foto: Publicitātes foto

“Ja pārim ir bērni, svarīgi neaizmirst, ka būtu arī jāvelta laiks tikai otram. Tāpēc atrodiet veidus, kā pabūt vienatnē ar partneri, sarīkojot randiņu bez bērniem.

Piemēram, palūdziet palīdzību savai ģimenei vai draugiem, kas varētu tajā laikā pieskatīt bērnus. Prakse rāda, ka bieži mēs pieņemam lēmumu citu vietā – “viņiem jau nebūs laika mums izlīdzēt”, pat pirms jautājums ir uzdots,” stāsta psihoterapeits A. Miksons.

Viņš uzsver, ka pirmais solis ideāla randiņa organizēšanai mājās ir vienoties par to, kas abām pusēm patīk un ir svarīgi. Katrs pāris ir atšķirīgs. Nav jēgas radīt romantiku veidā, kas neuzrunās jūsu partneri. Taču ir dažādas aktivitātes, kuras daudzi no mums var izbaudīt, tāpēc atrodiet kopīgu nostāju un vienojošos elementus. To izdarīt nemaz nav tik sarežģīti.

“Kas ir tas, kas raksturo jūs abus ar partneri?

Pārrunājiet tās lietas, kuras jums visvairāk patīk darīt kopā, un ieviesiet tās kā tradīciju.

Katra ģimene var izveidot savas tradīcijas. Sākumam pietiks ar vienu lietu nedēļā, piemēram, sestdienu vakarus veltiet pirts lietām vai svētdienu rītos cepiet pankūkas, vai arī trešdienu vakaros kopīgi noskatieties kādu filmu. Iespējas ir bezgalīgas, vienkārši jāatrod aktivitātes, kas patiktu jums abiem. Vai arī sarīkojiet filmu vakaru mājās.

Jums ne vienmēr jādodas uz kino, lai noskatītos kādu filmu. Ik pa laikam varat arī mājās radīt kino līdzīgu atmosfēru, sarīkojot kino vakaru kopā ar savu mīļoto.

Sagatavojiet dažas gardas uzkodas, uzvelciet ērtas drēbes un ieritinieties siltāk zem segas, izbaudot laiku kopā mājās,” iesaka A. Miksons.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat psihoterapeits mudina pavadīt laiku arī vienatnē. “Pārim savstarpēji vajadzētu izrunāt to, kā vienam vai otram pietrūkst un pie kā vajadzētu piestrādāt. Nepieciešams atrast kopsaucēju, kas būtu tās lietas vai aktivitātes, ko varētu darīt kopā, kā arī tās, ko katrs varētu darīt atsevišķi.

Dažreiz mums  pietrūkst ne tikai laika, ko pavadīt vienam ar otru, bet arī pašiem ar sevi.

Ir pavisam dabiski, ka vēlamies arī laiku sev vai randiņu ar sevi, ko pavadīt netraucēti vienatnē mājās,” saka psihoterapeits.

Pavadiet kvalitatīvi laiku viens ar otru

Sociālo tīklu satura veidotāja, TV personība un kaislīga ceļotāja Kristīne Virsnīte atklāj, ka, sagaidot šo gadu, viņi ar vīru viens otram izstāstīja un atcerējās, kas ir bijuši skaistākie notikumi aizvadītā gada laikā.

Foto: Publicitātes foto

Vīrs Kaspars izcēla, ka mazais ceļojums divatā uz Lisabonu esot bijis ļoti īpašs, jo abi uz mirkli varēja būt vienkārši paši – bez pienākumiem un atbildībām. Šis ir iemesls, kāpēc pāris mācās atrast laiku divatā – lai nepazaudētu to foršo saikni, kas starp viņiem ir atdzimusi, to iemīlēšanās sajūtu, kas, izrādās, ir iespējama arī pēc daudziem kopā pavadītiem gadiem. Viņi atzīst, ka, protams, ceļojums ir īpašs notikums, taču vēl svarīgāk ir atrast laiku savam mīļajam cilvēkam visparastākajā ikdienā.

"Kopš mēs apzināti pievēršam uzmanību mūsu attiecībām un pavadām laiku divatā, tās kļuvušas vērtīgākas, piepildītākas, un ir sajūta, ka vēlamies būt kopā.

Man kādreiz došanās uz randiņu vienam ar otru, jau daudzus gadus esot attiecībās, nešķita svarīga. Jo bija citas prioritātes – bērni vēl bija mazi. Taču, izrādās, ne vienmēr kaut kur ir jādodas, lai būtu randiņa sajūta. Kopā ar vīru mums patīk gardi pavakariņot mājās, kopā noskatīties kādu ceļojumu blogu par vietu, kur labprāt dotos piedzīvojumā arī mēs.

Esam sapratuši, ka neviens nenāks un neizglābs mūsu attiecības, mums pašiem tās ir jāveido.

Kopīgas pastaigas, iedegtas sveces un glīti uzklāts galds, sildīšanās pie kamīna un atklātas sarunas vairs nešķiet muļķīgs un banāls solis, bet gan svarīga mūsu attiecību daļa,"

pārdomās dalās Kristīne Virsnīte.

K. Virsnīte atgādina, ka tas viss, protams, prasa apņemšanos un iniciatīvu, kuras darbu skrējienā mēdz pietrūkt. Tāpēc ir svarīgi šādu būšanu divatā ieplānot - tieši tāpat kā svarīgus darbus un neatkāpties no plāna.

Uzaicini savu partneri uz vakariņām mājās

Vai jums abiem patīk gatavot kopā vai baudīt gardu maltīti? IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus uzsver, ka restorānu panākumi slēpjas ne tikai ēdienkartē, bet arī to radītajā atmosfērā, un mudina tādu izveidot arī mājās.

“Ja domājat uzaicināt savu dārgo viesi – otru pusīti, ģimeni uz ekskluzīvu restorānu mājās, vispirms jārūpējas par atbilstošu apgaismojumu.

Foto: Publicitātes foto

Apgaismojums palīdzēs radīt mājīgumu un pat rosinās noskaņoties uz dziļākām sarunām. Arī restorāna apgaismojums parasti ir pieklusinātāks un nomierinošāks. Tāpēc aizmirsti par vispārējo mājas apgaismojumu. Dažādu krāsu un formu sveces, kā arī galda lampas, kas izstaro siltāku gaismu, palīdzēs radīt mājīgu efektu. Dažos telpas stūros vari pat novietot vairākus apgaismojuma avotus,” iesaka D. Rimkus.

Vairāk ideju un speciālistu ieteikumus labākai dzīvei mājās meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu