"HansaMatrix" akcionāri var sarosīties - "BaltCap" vēlas atpirkt kompāniju un tās aiziešanu no biržas (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
HansaMatrix produkcija.
HansaMatrix produkcija. Foto: HansaMatrix

Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" uzņēmums "Emsco" līdz 31.martam ir izsludinājis augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" brīvprātīgu akciju atpirkšanas piedāvājumu. Ja akcionāri šo piedāvājumu pieņems, "HansaMatrix" jau tuvākajā nākotnē varētu atstāt biržu.

"Emsco" piedāvātā cena par vienu "HansaMatrix" akciju ir 8,5 eiro. Šī cena ir par 22% augstāka nekā 2022. gada beigās un par 12% lielāka nekā 2023. gada 16. februārī - tirdzniecības dienas beigās pirms paziņojuma par nodomu izteikt brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Jāpiebilst, ka pēc minētā paziņojuma par akciju atpirkšanas piedāvājumu "HansaMatrix" akcijas cena biržā ir ievērojami pieaugusi, taču piedāvāto atpirkuma cenu tomēr vēl nav sasniegusi.

"BaltCap" investīciju direktors Juris Pārups atklāj, ka mērķis ir iegādāties vismaz 1 377 286 "HansaMatrix" balsstiesīgo akciju jeb 75% no uzņēmuma akcijām, taču, lai tas notiktu, nepieciešama aktīva "HansaMatrix" akcionāru līdzdalība – gan no institucionālo, gan privāto investoru puses.

Ja brīvprātīgā akciju atpirkšanas piedāvājuma laikā netiks sasniegts iecerētais mērķis par 75% akciju iegādi, tad piedāvājums nebūs spēkā.

Pirms lēmuma par akciju pārdošanu "BaltCap" aicina interesentus iepazīties ar prospektu

Ja minētais mērķis netiks sasniegts, "HansaMatrix" saglabās savu pašreizējo īpašnieku struktūru. Savukārt

veiksmīga brīvprātīgā akciju atpirkšanas piedāvājuma gadījumā "BaltCap" rosinās "HansaMatrix" izslēgšanu no regulētā tirgus, ievērojot likumā noteikto kārtību.

Jāpaskaidro, ka saskaņā ar Akciju atpirkšanas likuma 14. pantu ir noteiktas tiesības rosināt akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, ja par to nobalso ne mazāk kā 75% no klātesošo balsstiesīgo akcionāru balsīm.

Vienlaikus "BaltCap" pārstāvji atzīmē, ka kompānijas izslēgšanas no regulētā tirgus gadījumā tie ieguldītāji, kuri izlems nepārdot savas akcijas brīvprātīgajā piedāvājumā, kļūs par mazākuma akcionāriem privātā akciju sabiedrībā. Praksē tas varot nozīmēt piederošo akciju samazinātu likviditāti un mazākas iespējas tās pārdot nākotnē.

Turklāt, tā kā "BaltCap" piedāvātā cena ir virs obligātā atpirkšanas piedāvājuma cenas, tad pēc šī darījuma nebūs jāizsaka papildus obligātais atpirkšanas piedāvājums, atzīmē kompānijas pārstāvji.

Kas jādara tiem, kas vēlas pārdot akcijas?

Vēlreiz jāatgādina, ka šis nav neierobežota laika piedāvājums - tas ir spēkā 30 dienas no prospekta publicēšanas "Nasdaq Riga" tīmekļa vietnē – no 02.03.2023. līdz 31.03.2023. plkst. 16.00.

Pēc iepazīšanās ar prospektu un pieņemot "Emsco" piedāvājumu, "HansaMatrix" akcionāram ir jāiesniedz iesniegums kredītiestādei vai ieguldījumu brokeru sabiedrībai, kurā tam ir atvērts finanšu instrumentu konts, ar rīkojumu pārdot finanšu instrumentus, norādot, ka "HansaMatrix" akcijas tiek pārdotas brīvprātīgā akciju atpirkšanas piedāvājuma ietvaros.

Pamatojoties uz Depozitārija sniegto informāciju, "Emsco" piecu darba dienu laikā pēc piedāvājuma termiņa beigām iesniegs Latvijas Bankai, "Nasdaq Riga" un "HansaMatrix" ziņojumu par piedāvājuma rezultātiem.

Attiecīgi, ja līdz 31.martam (ieskaitot) tiks sasniegts minētais 75% akciju iegādes mērķis un piedāvājums būs stājies spēkā, tad maksājums par akcijām tiks veikts ar Depozitārija starpniecību atbilstoši tā noteikumiem piecu darba dienu laikā pēc šī piedāvājuma termiņa beigām. Pārdošanai piedāvātās akcijas tiks pārvestas no akcionāra finanšu instrumentu konta uz "Emsco" finanšu instrumentu kontu pēc tam, kad Depozitārija norādītajā norēķinu kontā būs ieskaitīta visa atpirkšanai nepieciešamā naudas summa. 

Kāpēc "BaltCap" vēlas atpirkt "HansaMatrix" akcijas?

"BaltCap" investīciju direktors Juris Pārups ziņu medijam TVNET skaidro, ka viens no "BaltCap" fondiem ir "HansaMatrix" mazākuma akcionārs jau vairāk nekā 4 gadus, un līdz ar to ir bijusi iespēja vērot uzņēmuma attīstību.

"Mūsu kā privātā kapitāla investora mērķis ir palīdzēt perspektīviem uzņēmumiem augt un kļūt par vadošajiem spēlētājiem reģionā un plašāk. Mēs plānojam cieši sadarboties ar "HansaMatrix" vadību un turpināt uzņēmuma attīstību. Mēs uzskatām, ka uzņēmums ir uz pareizā ceļa izaugsmes turpināšanai," klāsta Pārups.

Vienlaikus viņš atzīmē, ka kompānijas ieskatā elektronikas ražošanas pakalpojumu industrija pašreiz ir pievilcīga darbības joma, un "HansaMatrix" ir spēcīgs reģionāls spēlētājs, kas spēs augt kopā ar industriju. Pārupa ieskatā, "HansaMatrix" kopā ar "BaltCap" varēs attīstīties ātrāk nekā pašreizējā akcionāru struktūrā.

"BaltCap" investīciju direktors arī apliecina, ka kompānija ir gatava finansiāli atbalstīt uzņēmuma izaugsmi un dalīties ar pieredzi starptautisku uzņēmumu veidošanā, vienlaikus ļaujot uzņēmumam fokusēties uz savu pamatbiznesu – elektronikas ražošanas pakalpojumiem.

Savukārt, skaidrojot, kāpēc "BaltCap" plāno rosināt "HansaMatrix" izslēgšanu no regulētā tirgus, Pārups uzsver, ka tā ir pasaulē ierasta prakse, ka uzņēmumi noteiktos savas attīstības posmos ienāk akciju tirgū un, līdzīgi, noteiktos apstākļos, iziet no tirgus. " Izslēgšana no regulētā tirgus mums ļaus koncentrēties uz uzņēmuma ilgtermiņa attīstību un tā vērtības pieaugumu."

Jāpiebilst, ka prospektā arī norādīts, ja "Emsco" piedāvājuma rezultātā iegūs vismaz 90% no "HansaMatrix" balsstiesīgajām akcijām, saskaņā ar Akciju atpirkšanas likuma 33. panta pirmo daļu "Emsco" būs tiesības atpirkt no pārējiem akcionāriem tiem piederošās "HansaMatrix" akcijas bez minēto akcionāru piekrišanas. Un "Emsco" plāno šīs tiesības izmantot Akciju atpirkšanas likumā noteiktajā kārtībā.

"Emsco" ir "HansaMatrix" akciju iegādei dibināta komercsabiedrība, kas ietilpst "BaltCap" ieguldījumu portfelī. "Emsco" reģistrēta 2022.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Igaunijas "BaltCap Private Equity Fund III". "BaltCap" ir privātā kapitāla un riska kapitāla ieguldītājs un pārvaldītājs, kas primāri darbojas Baltijā.

Savukārt "HansaMatrix" lielākie akcionāri, pēc kompānijas publiskotās informācijas, 2022.gada decembra beigās bija Ilmāram Osmanim piederošais uzņēmums "Macro Rīga" (25,78%), investīciju fondi "ZGI-4 AIF" (15,02%), "BaltCap Latvia Venture Capital Fund" (9,92%) un "FlyCap Investment Fund I AIF" (8,86%), kā arī "CBL Asset Management" pārvaldītie fondi (6,54%), "Swedbank Investeerimisfondid" pārvaldītie fondi (5,4%) un "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" pārvaldītie fondi (5,09%).

"HansaMatrix" ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas veic jaunu elektronisko produktu un sistēmu izstrādi, to industrializāciju, kā arī sniedz integrētus ražošanas pakalpojumus klientiem, datu tīklu iekārtu, lietu interneta, industriālo sistēmu un citos augstas pievienotās vērtības tirgus segmentos. Kompānijas akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu