Kā pārklājas kultūras: ēģiptiešu sfinksa ar Romas imperatora seju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Arheologi, veicot izrakumus senā ēģiptiešu templī, atraduši sfinksas skulptūru, kurai, kā izskatās, ir Senās Romas imperatora Klaudija seja. Tiesa, pētnieki nav vienisprātis, ka tā patiešām ir.

Klaudija valdīšanas laikā (41. līdz 54. gads mūsu ērā) Senā Ēģipte atradās Romas impērijas kontrolē, tomēr, kā jau lielākā daļa imperatoru, Klaudijs Ēģiptē nepaviesojās. Vislabāk zināms viņš ir ar to, ka sāka Britānijas iekarošanu. Zināms arī fakts, ka Klaudiju, iespējams, noindēja viņa sieva Agripīna.

Sfinksas seja ir smaidoša, ar vaigu bedrītēm, un uz tās vēl palikušas dzeltenas un sarkanas krāsas atliekas. Kad arheologi salīdzināja sfinksas seju ar citiem Romas imperatoru atainojumiem, izrādījās, ka tā ļoti līdzinās imperatora Klaudija sejai.

Foto: AP/Scanpix

Sfinksu arheologi atklāja netālu no Hora tempļa – aptuveni 54 kilometrus uz ziemeļiem no Luksoras. Nav īsti skaidrs, kāpēc statuja atradās tieši tur. Statujai blakus bija plāksnīte ar hieroglifiem. Pagaidām tā tiek analizēta.

Izdevuma “Live Science” sazinājās ar pētniekiem, kas darbojas ar šo atklājumu, cerot uzzināt viņu domas par sfinksu. Viņi visi teica, ka, balstoties uz publicētajiem attēliem, ir ļoti grūti pavisam droši pateikt, vai tas ir Klaudijs vai nav.

Ja sfinksas sejā tiešām ir cirsti imperatora Klaudija vaibsti, tā nebūtu vienīgā reize, kad Romas imperators tiek “aprūpēts” kā ēģiptiešu dižciltīgais. Piemēram, 2014. gadā arheologi ēģiptiešu templī atklāja grebumu, kurā imperators Klaudijs bija attēlots kā faraons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu