Kā atjaunot mājokli bez lieliem tēriņiem un apjomīgiem remontdarbiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vai dzīvo mājoklī, kura interjers ir novecojis, un labprāt to atjaunotu, bet nezini, ar ko sākt? Pat tad, ja renovācija nepieciešama it visam, bet budžets ir ļoti ierobežots, nav jānolaiž rokas. Interjera dizainers Darius Rimkus dalās ieteikumos, kā atsvaidzināt mājokļa iekārtojumu, neveicot lielus remontdarbus. Reizēm pietiek pārkrāsot sienas un mazliet pārkārtot, lai padarītu telpu funkcionālāku. Turklāt iemīļotajām mantām un piemiņas lietām var ne tikai atrast vietu, bet pat padarīt tās par centrālo akcentu jaunajā interjerā.

Pētījumā “Dzīve mājās” noskaidrots, ka gandrīz katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs jūtas neapmierināts ar to, ka neprot atjaunot un remontēt savu mājokli. “Ja nezinām, kam ķerties klāt pirmajam, sākot remontdarbus, uzreiz gribas padoties, bet, ja lielo uzdevumu sadala mazākos darbiņos, tas vairs nešķiet tik sarežģīts. Mājokli var atsvaidzināt arī bez lieliem remontdarbiem un ieguldījumiem,” iedrošina IKEA interjera dizainers Darius Rimkus.

Foto: Publicitātes foto

Pēc viņa teiktā, vecajos daudzdzīvokļu namos telpas bieži ir plašākas, tāpēc nav jānojauc sienas, lai iegūtu vairāk vietas. Pietiek izvēlēties piemērota izmēra mēbeles atbilstošā daudzumā, lai tiktu apmierinātas visu mājinieku vajadzības. Tas arī būs pirmais solis uz ērtāku mājokli.

Ienes telpās vairāk gaismas

“Visbiežāk sastopamais neērtību cēlonis dzīvokļos ir gaismas trūkums. Īpaši vecajos namos, ja arī ir lieli logi, sienas bieži klāj tumšas, rakstainas tapetes vai agrāk iecienītie koka paneļi. Šāda apdare absorbē gaismu, bet to var viegli atrisināt.

Ļoti efektīvs risinājums ir sienu pārkrāsošana gaišā tonī – tas var izmainīt visu telpas noskaņu, padarot to vizuāli plašāku un pat kārtīgāku.”

D. Rimkus piebilst – ja mantojumā saņemtās mājas vai dzīvokļa iekārtojumā valda seno laiku elpa, tas nenozīmē, ka modernizējot būtu jāatbrīvojas no visām vecajām, mīļajām lietām. Tās var kļūt par daļu no mājokļa unikālās dvēseles un turpināt stāstīt par mājas iemītniekiem. Arī dažādi priekšmeti vislabāk izcelsies uz gaišu, monohromos toņos krāsotu sienu fona.

“Vēl viens paņēmiens, kā padarīt telpu gaišāku, ir vienas griestu lampas vietā izmantot vairākus dažādus gaismekļus.

Foto: Publicitātes foto

Mājīgi izskatās, piemēram, iebūvēts plauktu apgaismojums, stāvlampas vai galda lampas, kuru pieslēgšanai nav nepieciešama papildu instalācija, turklāt tā var padarīt telpu omulīgāku bez lieliem izdevumiem,” interjera dizainers iesaka.

Atsvaidzini interjeru bez lieliem tēriņiem

Ātrs un ekonomisks veids, kā piešķirt mājokļa iekārtojumam jaunu elpu, ir pamainīt tekstilu. Tas ir vienkāršākais paņēmiens, kā atsvaidzināt interjeru, piemēram, sagaidot jauno gadalaiku, vai mainīt telpas kopējo noskaņu.

“Izvēloties aizkarus, paklājus un spilvenus vienā vai līdzīgos toņos un papildinot telpu ar spoguļiem, vāzēm, svecēm, gleznām un telpaugiem, interjeru vari pārvērst līdz nepazīšanai.

Foto: Publicitātes foto

Svarīgi ir nesadrumstalot, neizkaisīt sīkus priekšmetus pa visu telpu, bet veidot kompozīcijas. Tā interjera priekšmeti izskatīsies kārtīgāk un efektīgāk.

Grupēšanai var izmantot arī, piemēram, paplātes, šķīvjus vai galda paliktņus,” saka D. Rimkus, piebilstot, ka itin viegli var atsvaidzināt pat mīkstās mēbeles, uzliekot tām jaunus pārvalkus, vai arī, piemēram, nomainot rokturus vai priekšējo daļu skapīšiem un kumodēm.

Vairāk vietas mantu glabāšanai

Pētījuma rezultāti liecina, ka

vairāk nekā ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju jūtas neapmierināti ar to, ka viņiem nav pietiekami vietas mantām.

Tikpat daudzi apgalvojuši, ka omu bojā netīrība un nekārtība mājās. D. Rimkus saka, ka mantu sakārtošana pa plauktiem, atvilktnēm un skapjiem ir vienkāršs veids, kā radīt sajūtu, ka mājoklis ir kā jauns. Reizēm var tikai pabrīnīties, cik daudz brīvas vietas pēkšņi atrodas, ja viss ir savās vietās.

Foto: Publicitātes foto

“Ja runājam par kārtošanu, noteikti neiztikt bez kastēm. Tās ir nudien universālas.

Vispirms jāpārskata visas mantas un jāizlemj, kuras no tām ir patiešām nepieciešamas. Pēc tam vajadzīgo sašķiro un saliek kastēs – tā būs vieglāk visu atrast, ietaupīsies vieta skapjos un atvilktnēs, un būs retāk jākārto! Dekoratīvas auduma vai citu dabisku materiālu kastes var droši likt vaļējos plauktos, STUK un SKUBB kastes ar nodalījumiem ir ideāli piemērotas skapju organizēšanai, bet VARIERA kastes ir perfektas garšvielām, tējām un citiem sīkiem priekšmetiem virtuves atvilktnēs.”

Foto: Publicitātes foto

Pie sienas var stiprināt dažādas stangas un pakaramos, kas radīs vairāk iespēju sakārtot mantas, neaizņemot papildu vietu uz grīdas vai virsmām.

Vairāk vietas var iegūt, arī pateicoties sienas skapīšiem un ratiņiem, kas turklāt atsvaidzinās interjeru. Tas attiecas uz visām mājokļa telpām, no virtuves līdz vannasistabai.

Sapņo par lielākām pārmaiņām? Sadali darāmo vairākos posmos

Interjera dizainers pastāsta, ka daudzas moduļu mēbeles (virtuves, skapjus, darbistabas mēbeles un pat dīvānus) var ērti kombinēt pašu spēkiem, ņemot talkā mēbeļu plānotājus, kas pieejami tiešsaistē. Pirms reālām izmaiņām mājoklī var virtuāli aplūkot jauno risinājumu internetā: pamēģināt dažādas kombinācijas, lai atrastu vispiemērotāko, un atvērt atvilktnes un durvis, lai redzētu, vai tās nekur neatdursies.

“Plānotājā var izvēlēties dažādas kombinācijas, izmēģināt tās, aprēķināt kopējo cenu un salīdzināt vairākas iespējas, un nav pat jāiziet no mājām!

Piemēram, ja vēlies mainīt virtuves iekārtu, jauno var pavisam ērti izveidot, ievadot telpas izmērus un saliekot savu sapņu kombināciju.”

D. Rimkus atgādina, ka mājoklī nav jāatjauno viss uzreiz. Ja ir ilgtermiņa vīzija, kā vēlētos, lai mājoklis kopumā izskatās, to var īstenot pa soļiem. Tā nebūs uzreiz jāveic lieli ieguldījumi un neradīsies šoks par lielo darba apjomu.

“Virtuvi, guļamistabu vai dzīvojamo istabu var uzlabot ar moduļu mēbelēm, kuras var iegādāties pamazām, pa daļām. Tad izmaksas nebūs uzreiz tik lielas.

Tas pats princips ir iespējams arī virtuves iekārtas izveidē: sākotnēji var izmantot vaļējus skapīšus, bet vēlāk papildināt tos ar durvīm un atvilktnēm.”

Vairāk ideju un speciālistu ieteikumus labākai dzīvei mājās meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu